AnasayfaÇevresel KalkınmaYönetişim ve Kentler

İzmir Doğa Projeleri Merkezi Olacak

İzmir Doğa Projeleri Merkezi Olacak

Avrupa Birliği’nin HORIZON 2020 hibe programı kapsamında İzmir, yeşil altyapı projelerine ev sahipliği yapacak.

Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek bütçeye sahip HORIZON 2020 (UFUK 2020) programı kapsamında 39 şehir arasından birinci çıkan İzmir’de, karbondioksit salımının azaltılması ve yeşil altyapı stratejisine uygun olarak doğa temelinde yeni projeler gerçekleştirilecek. Bunun için AB İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 2.5 milyon euro hibe sağlayacak.

HORIZON 2020, 2014 yılından beri araştırma ve yenilikle ilgili her türlü finansman altyapısını tek bir çatı altında toplamak amacıyla oluşturulmuş bir program. ‘Akıllı Kentler ve Topluluklar 2’ genel çağrısı kapsamında HORIZON 2020; kontrolsüz kentsel büyüme, iklim değişikliği, köhnemiş/terk edilmiş kentsel alanlar gibi sorunlara ‘doğa esaslı çözümler’ geliştirmeyi hedefliyor. Bunu ise yaygın bilişim teknolojileri kullanımı, halk sağlığı, yaşam kalitesi, kentsel adalet ve katılımcı yönetim ile sağlıyor.

Mavişehir, Doğal Yaşam Parkı, Çamaltı Tuzlası, Menemen Ovası gibi yenilikçi çevreyi koruma projeleri sunan İzmir’de, ‘doğa esaslı çözümler’ İzmir Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilecek. İzmir ayrıca, İspanya’nın Valladolid kenti ile İngiltere’nin Liverpool kentiyle birlikte çalışacak ve ‘Yenilikçi ve Doğa Esaslı Projeler’ çerçevesinde onlara öncülük edecek.