AnasayfaKadınKültür - Sanat

Kadın İstismarını Aklama!

Kadın İstismarını Aklama!

Fotoğrafçı Bhargavi Joshi ‘Whitewashing The Abuse of Women’ (Kadın İstismarını Aklama) adlı çalışmasıyla kadın istismarına karşı tepki gösterdi.

Bhargavi Joshi’nin resimlerinde kadınların yaşları, ırkları, kültürleri, eğitimleri ve sosyo-ekonomik durumları göz önüne alınmaksızın dünya çapında karşılaştıkları şiddete ve adaletsizliklere dikkat çekiliyor. Çekilen resimlerde kadınlar fiziksel özellikleri, ırkları veya kültürleri gibi ayrımcılık yapılabilecek tüm özelliklerinden ayrılmak için beyaza bürünüyorlar. Sanatçının çektiği her bir fotoğraf, kadınların baskı altına alındığı birçok farklı konuya değiniyor.

Resimlerin başlıkları şu şekilde;

Dünya üzerinde kadınların, yeni iş olanaklarına gözlerini açabilmelerine olanak sağlayacak eğitimden mahrum bırakılmaları erkeklere göre daha olasıdır. 

Dünyadaki kadınlar bağımsızlıklarından ve özgürlüklerinden feragat ettirilirken, diğer bir taraftan da kadınların mesleki ve ulusal konulardaki görüşleri erkeklerin görüşlerine göre daha değersiz görülmektedir.

Küresel olarak her üç kadından biri yaşamı boyunca çoğunlukla bir akrabası tarafından cinsel ve fiziksel saldırıya maruz kalmaktadır. 

Kadınlar tacize uğramalarının yanı sıra güzelliklerini korumak için kozmetik kullanımı ve cerrahi müdahalelerle güzellik standartlarını korumaya zorlanmaktadırlar.

Dünya üzerinde birçok yerde, kadınların kendi bedenleri üzerinde kontrol sahibi olmalarına izin verilmemektedir. Her yıl yaklaşık 47.000 kadın, sağlık koşullarına uygun olmayan kürtajlar sonucu hayatını kaybediyor.

Kadınlar iş ve eğitim yaşamında genellikle erkekler tarafından geri plana itiliyor. Dünya Bankası, halen 155 ülkede kadınların ekonomik fırsatlarını kısıtlayan bir yasanın bulunduğunu ve bu durumun da küresel ekonomi için çok kötü olduğunu vurguluyor. Ayrıca, erkeklerle aynı işi yapan kadınlara daha az maaş ödenmeye de devam ediliyor.

Dünyada halen birçok yerde kadınlar eşya olarak görülüyor. Bugün, birçok ülkede erkekler, tecavüz ettiği kadınlarla evlendikleri veya aileleri ile finansal bir anlaşma yaptıkları takdirde cezalarından kurtulabiliyor. Son olarak dünya üzerinde birçok kadının hayatını sürdürmek istediği yolu takip etmesi engelleniyor.

Sanatçının tüm resimlerini görmek için tıklayınız.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu