AnasayfaDezavantajlı GruplarKadın

Kadına Karşı Şiddet ile Uluslararası Mücadele Günü

Birleşmiş Milletler ajandasına göre bugün 25 Kasım Kadına Karşı Şiddet ile Uluslararası Mücadele Günü.

Kadına karşı uygulanan şiddet artışı ve cinsiyete göre ayrımcılık yapılması, yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Kadına karşı şiddeti durdurmak için son yıllarda yapılan birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler (BM),  hükümetler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, yerelde ve küresel çapta farkındalık ve savunuculuk kampanyaları yürütmektedir.

Konuyla ilgili hemen hemen her ülkede kadına karşı şiddetin görüldüğü gelişmişlik seviyesine bağlı olmaksızın kadınların sıkça karşı karşıya kaldıkları zorluklar; ekonomik yaşamda ayrımcılık ve mobbing, sosyal yaşamda ise cinsel tacizler ve şiddet olmaktadır.

BM’nin bu yılki Kadına Karşı Şiddet ile Uluslararası Mücadele Günü teması olan “Turuncu Dünya” kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerden bazıları; 15 Kasım Uluslararası İstanbul Maratonu, Kamoçya’nın Punon Pen kentinde 50’nin üzerinde tuk-tuk sürücüsü turuncu giysiler kullandı. Pakistan’ın başkenti İslamabad’ta bulunan ulusal anıt çevresindeki ışıklar ile turuncu renkte aydınlatıldı.

Kadına Karşı Şiddet ile Uluslararası Mücadele ile yürütülecek olan kampanyaya sosyal medya üzerinden  #OrangeUrhood ve #16days hashtag’leri ile katkıda bulunabilirsiniz.

Bu kapsamda, Türkiye istatistiklerine bakıldığında ortaya çıkan tablo pek olumlu gözükmemektedir. Kadınların %90’ı en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülürken, kadınların %20’si sokakta veya kamuya açık alanda katledilmektedir. Ayrıca, kadın cinayetlerinin %50’sinin  ayrılma, reddedilme ve kıskançlıktan dolayı meydana geldiği; ve öldürülen kadınların %50’sinin kendi eşleri tarafından öldürüldüğü tespit edilmiştir.