AnasayfaKadın

Kadına yönelik şiddete ‘gizli sekmeli’ mobil uygulama

Kadına yönelik şiddete ‘gizli sekmeli’ mobil uygulama

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye tarafından, kadınlar için yeni bir mobil uygulama geliştirildi. Cinsel sağlık ve üreme sağlığıyla ilgili rehber, ilk bakışta bir ‘Regl Takvimi’ gibi görünen uygulama, gizli ikinci ekranı sayesinde kadınlara kendilerini güvende hissetmedikleri durumlarda yardımcı oluyor.

Pandemi döneminde evlerinde yalnız kalan ve şiddete uğrayan kadınlar düşünülerek, 2020 yılında hazırlıklarına başlanılan uygulama Sarıyer’deki bir etkinlik alanında UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami, Kadın Koalisyonu Temsilcisi Selma Acuner, Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi adına Carl Spychal, UNFPA Türkiye İyi Niyet Elçisi oyuncu Songül Öden, iyi niyet elçilerinden Edis Görgülü ve çok sayıda davetlinin katılımıyla tanıtıldı. Toplantıda, uygulamanın nasıl kullanılabileceğine dair bilgiler de paylaşıldı.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami konuşmasında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, kadının güçlendirilmesinin kalkınma ve barış güvenliğinin temel taşı olduğuna dikkat çekti.

“ÇOK KAPSAMLI BİR AJANDA”

UNFPA İyi Niyet Elçisi Songül Öden, “Yaklaşık 2020’den beri UNFPA bu uygulama üzerinde çalışıyor. Gerçekten çok titiz bir çalışma oldu. Amacı Türkiye’deki bütün kadına yönelik şiddetle mücadele uygulamalarının, çağrı butonlarını içinde bulunduran bir ajanda haline getirmek ve bilgi vermekti. Kadınlara; kişisel, hukuki bilgiler vermek, şiddet türlerini tanımlamak ve çeşitli anketlerin içinde bu şiddet türüne uğrayıp uğramadığını, kişinin bilinçlenmesi için de yardımcı olmak. Bir navigasyon uygulaması var, orada kendini güvende hissetmediğinde, kendini tehlikede hissettiğinde bir başkasına bir çağrı yollayarak bir çeşit takip, konum takibi oluşturmak gibi çok kapsamlı bir ajanda. Daha çok kadının bundan faydalanmasını istiyoruz” dedi.

 

Kaynak: Hürriyet

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: