AnasayfaKadınİnsan Hakları

Kaliforniya, şirketlerin yönetim kurullarında kadınların olmasını şart koşan ilk eyalet oldu!

Kaliforniya, şirketlerin yönetim kurullarında kadınların olmasını şart koşan ilk eyalet oldu!

Kaliforniya Valisi Jerry Brown, şirketlerin yönetim kurullarında kadınların olmasını şart koşan yasayı onayladı. Yasaya göre önümüzdeki yılın sonuna kadar Kaliforniya merkezli her kamu kuruluşunun yönetim kurulunda en az bir kadın direktör olması gerekiyor. Bu sayede şirketlerin yönetim kurullarının sayısına bağlı olarak kadın direktör sayısı artacak.

Vali, yasanın beraberinde getirdiği olası itiraz ve yasal kaygılardan bahsetti. Kaliforniya Ticaret Odası, ayrımcılığa karşı anayasal uygulamaların ve ihlallerin idaresinin zor olacağını söyledi. Brown, yazılı açıklamasında potansiyel kusurları küçümsemediğini ve temel uygulamaların kaçınılmaz sonuçlarının olduğunu belirtti. 

Küçük işletmelere cinsel taciz eğitimi verilmesini barındıran bir tasarıyı da onayladı. Cinsel saldırı ve tacizle bağlantılı olan yerleşkeleri de yasadışı ilan etti. Brown’un eylemleri, cinsel taciz eylemlerine karşı #MeToo (Flört, taciz ya da cinsel saldırıların ifşası) hareketine benzer ülke çapında bir harekete yol açtı. Yüksek profilli hareketlerinden biri de üç kadına cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen anayasa mahkemesi temsilcilerinden Brett Kavanaugh’a karşı oldu.

Kaliforniya milletvekili Hannah-Beth Jackson, kurumsal yönetim kurulu yasası SB 826’nın, iktidarda daha fazla kadın olmasının işyerlerinde cinsel istismar ve tacizi azaltacağını belirtti. Ayrıca kurullarda daha fazla kadın olmasının şirketleri daha başarılı hale getireceğini söyledi. Santa Barbara Partisi’nin demokratı, kadınların daha fazla işbirliği yapma eğiliminde olduklarını ve çoklu görevlerde daha iyi olduklarını söyledi. Kaliforniya’da genel merkezi bulunan en büyük dördüncü şirketin yönetim kurulunda kadın bulunmuyor. Jackson, bu şirketlerin parlamentonun teşviklerine rağmen yönetim kurullarındaki kadın sayısını artırmadıkları için hükümet müdahalesini gerekli kıldıklarını söyledi. Ve ekledi; “Bu, erkek egemenliğinin son kalelerinden biri. Kamunun ve işletmelerin bu ayrımcılık seviyesinde iyi hizmet alamadığını hepimiz biliyoruz.”

Kaliforniya Ticaret Odası, şirket kurullarının oluşturulmasının devlet tarafından değil, kurum içi olarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Ticaret Odası, yeni yasaya ırk ve etnisite gibi diğer çeşitliliklerden daha fazla öncelik verileceğini açıkladı. Ticaret Odası Politika Sorumlusu Başkan Yardımcısı Jennifer Barrera; “Bu yasa daha geniş çeşitlilik hedeflerine ulaşma konusunda yönetim kurulları için bir meydan okuma alanı yaratıyor.” dedi.

Yasa, Kaliforniya’daki idari ofislerini rapor veren şirketlere uygulanacak. Şirketler ilk ihlal için 100.000$ ve müteakip ihlaller için 300.000$ para cezasına çarptırılacak. Yasa ayrıca şirketlerin yönetim kurulu üyelerini Kaliforniya Devlet Sekreteri’ne rapor etmelerini ve bir şirketin bunu yapmaması halinde 100.000$ para cezasına çarptırılmasını da kapsıyor.

Kaynak