AnasayfaEkonomik KalkınmaUluslararası Kalkınma

Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler

Bayburt’un Baksı Müzesi, “Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler” atölye çalışmasını yürüttü.

Avrupa Parlamenterler Meclisi’nin verdiği Avrupa Konseyi 2014 Yılın Müzesi Ödülü sahibi Bayburt’un Baksı Müzesi, kuruluşunun onuncu yılında Uluslararası Müzecilik Workshop’una ev sahipliği yaptı. Workshop’a, 17 uluslararası, 30’a yakın ise ulusal müze temsilcisi katılım sağladı.

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) ve Baksı Müzesi işbirliğinde ve “Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler” genel başlığında gerçekleştirilen atölye çalışmasının ana fikri, “müzelerin bulundukları ortama sağladıkları sosyo-kültürel ve ekonomik katkılar” oldu.

Suriye ve Türkiye sınırında yaşanan çatışmalara değinilerek, söz konusu bölgede sanat tarihi açısından tahriplerin yaşandığı iletildi. Bu kapsamda, müzelerin direnci anlattıkları vurgulandı. Müzelerin bölgesel kalkınma katalizörleri olduğu ve değerli eserleri koruyarak bölgedeki kültür varlıklarının muhafaza edilmesi ve iyileştirilmesine katkı sağladıkları açıklandı. Ayrıca, müzelerin turizm ile yakın bir ilişkiye sahip olmasının da ülke ekonomisi açısından faydalı olduğu belirtildi.

Workshop’un alt başlıkları şunlar oldu: Müzelerin Üretim ve İstihdama Katkısı, Müzelerin Ulusal ve Uluslararası Pazarlarla İlişkisi, Yerel Potansiyelin Üretime Dönüşümü, Müze Bağlamında Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras, Geleneksel Kültürün Sürdürülebilirliği ve Çağdaş Yorumla Günümüzle İlişkilendirilmesi.