AnasayfaTeknoloji ve Kalkınma

Kendi Kendine Giden Otobüs

Kendi Kendine Giden Otobüs

[arqam style= metro columns= 1 ]Dünyada bir ilk, kendi kendine gidebilen otobüs yapıldı, Hollanda’da tanıtıldı.

Mercedes, dünyanın ilk kendi kendine gidebilen otobüsünü yaptı. Geçen yıl akıllı tırını geliştirmiş ve uzun yol gidecek sürücüler için kolaylık sağlayan ‘highway pilot’ (‘karayolu pilotu’) sistemini tanıtan Mercedes, ‘city pilot’ (‘şehir pilotu’) sistemine sahip kendi kendine gidebilen otobüsünü ise Amsterdam’da (Hollanda) tanıttı.

Direksiyon, gaz ve fen pedalları olmayan otobüsün test sürüşü Amsterdam’ın halka açık yollarında yapıldı. Navigasyon sayesinde otobüs, Schipol Havalimanı ve Haarlem şehri arasında 20 kilometre boyunca viraj, tünel ve trafik lambalarına uygun bir seyir gerçekleştirdi. Otobüs 70 kilometre hıza kadar kendi kendine gidebiliyor, 70’ten sonra ise sürücüsüne, yaya ve yoldaki engelleri algılayan otomatik fren sistemi ile kolaylık sağlıyor. Çevre dostu olarak tasarlanan otobüs ayrıca, yolculara kablosuz şarj imkanı sağlıyor.

City pilot sistemi, şehrin gelişmiş kablosuz ağlarına bağlı bulunuyor; dahili kamera sistemi içerisindeki yol tarayıcıları sayesinde tespit ettiği yol bozukluklarını belediyeye iletiyor.

Haber: Selin Belce