AnasayfaTeknolojiUlaşım

Kırsal hava hareketliliği mümkün olabilir mi?

Kırsal hava hareketliliği mümkün olabilir mi?

Wright Flyer, rakiplerinden ilham alarak tasarladığı hava aracından beri şık, elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçakları- kişisel hava araçlarının en gözdesi haline geldi.

Ticari helikopterlerden daha sessiz, daha temiz ve daha ucuz olan bu elektrikli hava taksileri, şehir sakinlerinin ulaşım sıkıntılarına hitap etmeyi vaat ediyor. Bu hava taksileri; Bell Helicopter, Boeing ve Airbus da dahil olmak üzere dünya çapındaki büyük uçak ve havacılık tasarımcılarının dikkatini çekti.

Son zamanlarda kentsel hava hareketliliğine (UAM) akan yüzlerce milyon dolarlık sermayeleri gördükten sonra akıllara şu sorular geliyor: Yeni eVTOL uçakları kırsal alanlara da hizmet edebilir mi? Büyük şehirlerin dışında yaşayan milyonlarca insan için ekonomik beklentileri artırmaya yardımcı olabilirler mi? Kentsel hava hareketliliğinin de ötesinde kırsal hava hareketliliği mümkün olacak mı?

eVTOL uçakları ve ilgili sistemleri oluşturmak için çalışan 100’den fazla şirketin ilk odak noktası, tıkanıklık ve kördüğüm gibi kentsel sorunların çözümüne yardımcı olmaktır. Silikon Vadisi girişimcilerinin bu arayışın tam ortasında olmaları şaşırtıcı değil çünkü trafik kirliliğinden doğrudan etkileniyorlar.

Bu teknolojileri Amerika’nın kırsal kesimlerinde uygulamak için hatta ilk olarak Amerika’da uygulamak için iyi nedenler bulunuyor. Kırsal kesimlerde yaşayanlar, son yıllardaki önemli nüfus düşüşleri ve ekonomik istikrarsızlık gibi çok sayıda lojistik sorunla karşı karşıya kaldılar. Eğitimden, ileri üretim işlerinden, bilgi temelli masa işlerinden çok uzakta ulaşımı zor bölgeler bulunuyor. En önemli etken ise uzman sağlık hizmetlerinin uzaklığı olabilir.

Günümüzde kırsal alanlara daha fazla bağlantı getirmenin faydalarını görüyoruz. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, kırsal geniş bandı yıllık 700 milyon dolardan fazla parayla desteklemektedir.

Federal Havacılık Kurulu’nun Küçük Topluluklar için Temel Hava Hizmeti Programı; kasabaların, çiftliklerin veya küçük imalat tesislerinin havaalanları içereceği şekilde yeniden tasarlanabilir. Kırsal hava hareketliliği operatörleri, en azından test projesi olarak bir devlet yardımı alabilirler. Bu proje, Amerika’nın kırsal kesimlerinin karşı karşıya kaldığı her zorluk için çözüm oluşturmayacaktır ancak çözümün bir parçası olacaktır.

Kentsel hava taşıtları için en büyük zorluk, yoğun nüfuslu bölgelerde güvenli bir şekilde çalışmak olacak. Kaza yapmamaları için güvenlik ihtiyaçlarının sağlanması gerekiyor. Mülkler üzerinde bulunacak iniş pistlerinin altyapısına ihtiyaç var. eVTOL’ların uygulamaya geçmesinden önce bu zorlukların ve diğer birçoğunun ele alınması gerekiyor. Eğer hükûmet bu zorlukları ele almazsa özel sektörün kesinlikle bu kabiliyeti ve süreci yönetecek değerli teknolojileri var.

Peki bu araçlar, sadece San Francisco Körfezi’nde değil de geniş kırsal alanlarda uçabilecek menzil ve yük kapasitesine sahipler mi? Tasarımcılarına göre Lilium Jet Hava Taksisi, 60 dakika içinde 300 kilometreyi aşabilecek.

Kaynak