AnasayfaKalkınmaEkonomik Kalkınma

Koronavirüs, Kalkınma Profesyonellerinin Geçim Kaynaklarını da Olumsuz Yönde Etkiliyor

Koronavirüs, Kalkınma Profesyonellerinin Geçim Kaynaklarını da Olumsuz Yönde Etkiliyor

Rüya Kaya
Sağlam KOBİ Proje Yöneticisi

IDEMA Kalkınma Çalışanları Yazıyor!
Sağlam KOBİ Proje Yöneticisi Rüya Kaya Devex’te yayınlanan “Exclusive: Coronavirus hits development pros’ livelihoods” başlıklı makaleyi IDEMA Haber okuyucuları için derledi.

Devex’in özel dosya olarak yayınladığı haberde 20-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Devex COVID-19 Trend Takibi anketi ile ilgili çarpıcı sonuçlar yer alıyor. 119 ülkede faaliyet gösteren 500’den fazla küresel kalkınma uzmanının katıldığı ankete göre, kalkınma profesyonellerinin çoğu koronavirüsün kariyerleri ve organizasyonları için varoluşsal bir tehdit oluşturduğuna inanıyor.

Salgının, kalkınma sektörünü nasıl etkilediğini izleyen anketin ilk bölümünde, dünyadaki yüzlerce yardım uygulayıcısına şimdiye kadar yaşadıkları deneyimler soruldu. Ankete katılan kurumların %55’i pandemiden finansal olarak kurtulamayacaklarından endişe ettiklerini belirtti. Anket sonuçlarına göre kişisel düzeyde, %57’si işlerini kaybedeceklerinden endişelendiklerini; %63’ü ise faaliyetlerinin azaldığını ve %24’ü iş veya gelir kayıpları olduğunu bildirdi.

Son iki yıldır Irak’ın Erbil şehrinde acil durum yönetimi danışmanı olarak çalışan Will Holden, COVID-19’a insani lojistik yanıtın bir parçası olarak iş bulmak için “dar bir virajdan dönmeye” çalıştığını söyledi. Holden, Mart ayında “Bir uluslararası sivil toplum kuruluşu şu anda tüm uluslararası işe alımları azalttıklarını belirtti ve eğer durum bir kuruluşta böyle ise hepsinde böyle olabilir.” ifadelerini kullandı.

Devex tarafından araştırılan profesyonellerinin neredeyse yarısı, birlikte çalıştıkları organizasyonun finansmanını kaybettiğini söyledi. Bir uluslararası yardım kuruluşunda çalışan kıdemli bir personelin Devex’e yaptığı açıklamada şu cümleyi kullandı: “En kötüye hazırlanmak için acil durum eylem planları yapmayı planlıyoruz ve yapıyoruz.”

Küçük ve orta ölçekli STK’lar, işler toplanmazsa, bağış toplama etkinlikleri iptal edilmesi ve bağışların düşmesi durumunda toplu işten çıkarma yapma riski altında oluklarını söylemişlerdi.

Doğu Afrika merkezli bir kıdemli yardım ajansı çalışanı “finansal bir gerilemeyi atlatacak mali rezervleri olmadığı için bu durumun küçük ve belirli işlere odaklı uluslararası STK’ları daha sert etkileyecektir.” dedi.

Makalede, bağışçıların, ülkelerindeki ekonomik zorlukları azaltmak ve önceden verdikleri bağışları ödemek için büyük bir baskı altında olacaklarını ve bunun da kalkınma için daha az fon kaynağı anlamına geldiğini belirtiliyor. Ankete katılanların üçte ikisi donörlerin pandemiye cevap vermek için gerekeni yapmadığını da söyledi. Şirketler, vakıflar ve STK’lar için kalkınma konularında çalışan bağımsız danışmanlar ve personel büyük ölçüde bu konuda hemfikir olduğu açıklanıyor.

Katolik Yardım Servisleri savunuculuk başkanı Bill O’Keefe, bazı bağışçıların yanıt verme hızını eleştirerek endişeli olduklarını söyledi. O’Keefe, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, devam eden programlamaya uyum sağlama ve maliyet değişikliklerini onaylama konusunda esneklik ve isteklilik gösterdiğini söyledi. Ancak, ilk düzenleme dönemi sona erdiğinde ajansın daha hızlı hareket etmesi gerektiğini de ekledi: “Tam olarak ne olacağını bilmek zorundaysanız, bağışçıların ölçeklendirilmesi için standart olması gerekiyorsa; çok geç kalacağız. Sorunun önüne geçmek ve hemen ötesinde bir iki adım düşünmek için bağışçılara ihtiyacımız var.”