AnasayfaEkoloji

Küçük bir orman etkisi veren “akıllı ağaç”

Küçük bir orman etkisi veren “akıllı ağaç”

Kentsel planlamacıların son keşfi olan akıllı ağaç sayesinde şehir merkezlerinde adeta orman etkisi yaratılıyor.  

Şehirlerdeki yeşil alanların artışı hava kirliliği gibi sorunları gidermek için bir numaralı çözüm olsa da şehir merkezlerinde yeşil alanlar için ayrılan bölgelerin azlığı ve bu alanların inşasının yüksek maliyeti sebebiyle her zaman etkili bir şekilde kullanılamıyor.

Peki ya bir ormanın sağlayacağı tüm faydalar tek bir ağaçta toplanırsa?

3130z3y36aHPM5VauvUkXLCzjjzKk3xhp9zVyNsfel4

İşte CityTrees’in yeni tasarımı olan “akıllı ağaçlar” neredeyse küçük bir ormanın çevresel faydalarının hepsini üzerinde topluyor.

Yeni doğan Green City Solutions tarafından düzenlenen bağımsız, dikey üniteler, partiküler madde, azot dioksit ve ozonu emmek için muazzam bir yüzeye sahip yosun ve likenlerle kaplıdır.

Ağaçların mucitleri, tek bir yapının 275 şehirli ağacın çevresel faydalarına sahip olduğunu, ancak maliyetin sadece %5’ine mal olup %99 daha az yer kapladığını belirtiyor.

Dört metre yüksekliğinde ve üç metre derinliğinde birimler üzerinde büyüyen CityTrees, güneş panelleri ile güçlendirilmiş ve yağmur suyu topluyor. Ayrıca çok fazla bakıma da gerek duymuyor. İnternet aracılığıyla toprak nemi, besin seviyeleri ve genel bitki sağlığı gibi özellikler düzenlenebiliyor.

Kaynak