AnasayfaKentler ve Yerel Kalkınma

Küresel Şehirlere Yeni Bir Yaklaşım

Küresel Şehirlere Yeni Bir Yaklaşım

Brookings Institute (Brookings Enstitüsü) ve JPmorgan Chase tarafından yayınlanan araştırma küresel şehirlere yeni bir yaklaşım kazandırarak bu şehirleri yedi farklı alanda kategorize ediyor.

Araştırmaya şehirleri küresel devler, Asya bağlayıcılar, yeni gelişen geçitler, Çin fabrikaları, bilgi başkentleri, Amerika ortasıkletleri, uluslararası ortasıkletler olarak yediye ayırıyor.

İlk başlık altında yer alan şehirler özellikle finansal olarak gelişmiş bölgeler olarak karşımıza çıkıyor. Londra, New York ve Tokyo gibi şehirler bu başlık altında kategorize ediliyor. İkinci başlıkta değerlendirilen şehirler arasında Rusya, Çin ve Singapur’dan şehirler bulunuyor. Yeni gelişen geçitler kategorisinde değerlendirilen şehirler arasında yirmi sekiz iş ve ulaşım yoğunluğu olan bölgeler bulunuyor. Türkiye’den Ankara ve İstanbul bu kategoride yer alıyor. Dördüncü kategori Çin’in yirmi iki farklı şehrini içeriyor.

al3gjoa_l01wjeyguj0u85mmfhvdhnevny3nokr4rwm

Bilgi başkentleri olarak değerlendirilen şehirler aslında orta ölçekte inovasyonun merkezi olan bölgeleri içeriyor, örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nden Atlanta, Houstan, San Francisco ve Washington DC bu şehirler arasında yer alıyor. Altıncı ve yedinci kategorilerde değerlendirilen şehirler arasında Brüksel, Detroit, Sacramento, Viyana, Milan, Hollanda, Berlin ve Atina gibi 42 şehir bulunuyor.