Anasayfaİklim DeğişikliğiAtık ve Tüketim

Kuzey Avrupa’da Plastik Poşet Kullanımı Azaltılıyor

İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda’da uygulanan plastik poşet kullanımı azaltma uygulaması sayesinde geçtiğimiz yıl İskoçya’da 650 milyon poşet kurtarıldı.

Geçtiğimiz yıl, İskoçya’daki marketlerde plastik poşet kullanımıyla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Uygulamaya konulan bu sistem ile poşetler, 5 peni karşılığında satılmaya başlandı ve bu zamana kadar  poşet kullanımı yaklaşık 650 milyon yani %80 oranında azaldı.

Uygulamanın ardından çevre duyarlılığına sahip İskoç tüketiciler, alışveriş sırasında ya da herhangi bir ürün taşımak için önceden satın almış oldukları poşetlerleri tekrar kullanarak gereksiz ve fazladan poşet kullanımının da önüne geçiyorlar.

İskoçya hükümetine göre, 650 milyon poşet 4,400 ton plastike karşılık gelmektedir ve bu sayı da 2,800 ton Karbondioksit (CO2) demek oluyor. İngiltere’de de benzer bir uygulamaya geçtiğimiz aylarda  başlandı. Öte yandan İrlanda bu uygulamaya 2013 yılında başladı ve halen devam ettiriyor. Galler ise 2011 yılında başladığı poşet kullanımı azaltma uygulamasının baş aktörü olarak gösterilebilir.