AnasayfaEkolojiSürdürülebilirlik

Mantarların İşlenmesiyle Elde Edilen Deri Alternatifi Ürünler

Mantarların İşlenmesiyle Elde Edilen Deri Alternatifi Ürünler

San Francisco merkezli girişim “Mycoworks” tarafından deri endüstrisi ve yarattığı sorumsuz hayvan kıyıcılığına karşılık, mantarı işleyerek deri alternatifi ürünler geliştirilmeye başlandı. Başlı başına ölüm ve yıkımdan oluşan deri endüstrisini dönüştürecek bu fikir ile birlikte elde edilen birebir deri görünümünde malzemelerle doğadan yana daha sorumlu ve çevre dostu bir gelecek mümkün olabilir.

Deri alternatifi ürünler elde etmek için genellikle yer altında veya başka maddelerin içinde bulunan mantarların içerdiği miselyum isimli, kök görünümlü lif dokuyu kullanan Mycoworks; bu lif dokuyu temel üretim maddesi olarak kullanıyor. Mantarların besinleri özütmek için kullandığı miselyum, selülozu parçalayarak içindeki şeker ve proteini yeniden düzenliyor. Bir inekten elde edilen deri miktarını miselyum ile üretmek ise sadece birkaç hafta sürüyor. Üstelik bu deri inekten temin edildiğinde yıllarca büyümesi için kaynak ve besin harcanan bir canlının yaşamını sonlandırmak gerekirken Mycoworks’ün sunduğu alternatif üretim yöntemi, vaat ettiği sürdürülebilir modelle bunu hiçbir hayvana zarar vermeden yapıyor.

deri1

Miselyum ile deri üretmek, sıfır karbon salınımlı

Deri endüstrisi üretimi karbondioksit açığa çıkararak dünya üzerinde ciddi bir tehdit oluştururken miselyum ile deri üretmek ise sıfır karbon salınımlı çevre dostu bir alternatif. Ayrıca, mantarların üretim ve kullanım aşamasında değerlendirilen hiçbir madde çürümeye bırakılmazken çöp olarak da değerlendirilmiyor. Mantarın deri olarak işlenmesinden sonra atıl kalan parçalar, çiftçiler için toprağa karıştırılıp gübre olarak değerlendiriliyor.

Önümüzdeki yıl San Francisco Körfez Bölgesi’nde bir üretim tesisine dönüşmesi hedeflenen Mycoworks girişimi ile birlikte erken dönemde üretilecek ürünlerin maliyeti hayvan derisiyle aynı fiyatta olacakken dört yıl içerisinde ölçek ekonomisinden faydalanarak büyüyen üretim kapasitesi sayesinde 1 metrekare deri 5 dolar’a üretilebilecek.

deri3