AnasayfaEkolojiİnovasyon

Michelin ve General Motor, havasız lastik tasarlıyor!

Michelin ve General Motor, havasız lastik tasarlıyor!

Michelin, havasız lastik prototipini geliştirmek için General Motors ile ortaklık kurdu. Bu proje aracılığıyla, yıllık ortalama 200 milyon patlamış otomobil lastiğinin hurda yığınlarından kurtulması hedefleniyor.

İki şirket, Michelin’in UPTIS’ini yani Patlak Korumalı Lastik Sistemi’ni geliştirmeyi hedefliyor. Bu da, hem patlamayı hem de patlamış bir lastikten dolayı meydana gelen tehlikeleri ortadan kaldırmayı vaat ediyor. Oldukça sağlam olan prototipler için Michelin, sıfıra yakın bir bakım seviyesine ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Aracın ağırlığını taşıması için basınçlı hava ihtiyacını ortadan kaldıran ve karmaşık bir iç mimariye sahip olan lastikler, kompozit kauçuktan ve yüksek mukavemetli reçine gömülü cam elyafından oluşuyor.

Projenin asıl faydası ise tamamıyla farklı; dünya genelinde her yıl 200 milyon olarak tahmin edilen ve atık haline gelen lastik sayısının yüksek oranda azalması bekleniyor.

Projenin bir sonraki adımı, General Motors’a ait olan Chevrolet Bolt elektrikli araçlarında prototipi test etmek olacak. Lastikler, 2024 yılına kadar tam anlamıyla yollarda olacak.

Michelin, inovasyon çalışmalarına hız veren tek lastik şirketi değil. Bu yılın başlarında Goodyear, uçan arabalar için pervane haline gelebilecek Aero adında farklı bir konsept lanse etmişti. Ayrıca oksijen üreten “yosun lastiği” Oxygene de bu teknolojileri takip ediyor.

Kaynak