AnasayfaTeknoloji ve Kalkınmaİnovasyon

Minyatür laboratuvar uzaydaki deneylerine başladı

Minyatür laboratuvar uzaydaki deneylerine başladı

Dünya’dan 500 kilometre mesafede yörüngelenmiş, mendil kutusunun boyutunda bir laboratuvara sahip küçük bir uydu, bilim insanlarının yer çekimsiz ortamda deneyler yapmasına yardımcı oluyor.

Teknoloji, Şubat ayında İsviçreli-İsrail şirketi olan SpacePharma tarafından uzaya fırlatıldı ve şirket tarafından ilk deneylerinin başarılı bir şekilde tamamlandığı açıklandı.

Uzaydaki hücreler ve moleküller, yerçekiminin herhangi bir müdahalesi olmayan bir ortamda yeryüzünde olduklarından farklı davranıyorlar. Bu yeni ortamda araştırmacılar, ilaçtan tarım alanlarına dek birçok alanda keşif yapmayı umuyorlar.

Teknolojinin kurucusu Yossi Yamin, komut dosyalarıyla bağlantı sisteminin laboratuara yüklendiğini ve bu yolla sistem uzaydayken, her şeyin uzaktan yapılabileceğini söyledi.

Şu an uzayda olan uydu, ilk önce bir Alman araştırma enstitüsü için dört deney yapacak. Yamin, Ağustos ayında da dört farklı deneyle ikinci bir lansman planlıyor. Bu deneyler ise üst düzey bir ilaç firması için gerçekleştirilecek. Şirket, gelecek sene, her biri yaklaşık 160 deney yapacak uyduları uzaya göndermeye başlamayı umuyor.

kaynak.