AnasayfaGöç ve Mülteciler

“Mülteciler için Airbnb” Avrupa’da yayılıyor

Almanya merkezli web sitesi, evlerini mültecilerle paylaşmak isteyenleri biraraya getiriyor. “Mülteciler için Airbnb” olarak anılan Refugees Welcome (www.refugees-welcome.net/), diğer AB ülkelerine de yayılıyor.

Bianet’in haberine göre, Almanya’da evlerini mültecilerle paylaşmak isteyenleri mültecilerle bir araya getirerek barınma sorununa çözüm yaratan ‘Refugees Welcome’ adlı web sitesinin kurucuları, projenin destek gördüğünü ve diğer AB ülkelerinde de uygulanmasının planlandığını söylüyor.

“Mülteciler için Airbnb” olarak tanımlanan Berlin merkezli Refugees Welcome, Afganistan, Burkina Faso, Mali, Nijerya, Pakistan, Somali, Suriye’den gelen göçmenlere yardım ediyor.

Web sitesi aracılığıyla şimdiye kadar 122 mülteci evlere yerleştirildi. Site kurucuları Jonas Kokosche (31) ve Maraike Geiling (28) de Malili mülteci Bakari (39) ile yaşıyor.

Proje aslında Avusturya’da Ocak ayından bu yana uygulanıyor. Projenin Almanya’daki başarısının da ardından Yunanistan, Portekiz ve İngiltere’de de uygulanması planlanıyor.

Evlerini mültecilerle paylaşmak için siteye başvuranların yaşları 21 ila 65 arasında değişiyor. Aralarında halkla ilişkiler uzmanları, marangozlar, öğrenciler, evli çiftler ve bekarlar var. Evini mültecilerle paylaşanlara, sosyal yardımlar ve web sitesine yapılan bağışlar aracılığıyla ödeme de yapılıyor.

Site kurucuları, mültecilerle evlerini paylaşmak isteyen çok sayıda insan olduğunu ve sadece Almanya’dan değil, Yunanistan, Portekiz ve İskoçya gibi ülkelerden de talep gelmeye başladığını söylüyor.

*www.refugees-welcome.net
* Airbnb, insanların evlerini/odalarını kısa süreli olarak başkalarına kiralamak için kullandıkları web sitesi