Anasayfaİklim Değişikliği

NASA: “Doğu Akdeniz 900 Yılın En Kurak Dönemini Yaşıyor.”

NASA: “Doğu Akdeniz 900 Yılın En Kurak Dönemini Yaşıyor.”

Her yıl yapılan hava durumları, kuraklık ya da aşırı yağış haberlerine alıştığımız bugünlerde NASA’dan özellikle Türkiye için yapılan iklim koşulları hakkındaki uyarı herkesin dikkatini çekti.

NASA tarafından yapılan çalışmalarda, 1998 yılında başlayan Doğu Akdeniz’in İsrail, Kıbrıs, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suriye ve Türkiye’nin de içinde olduğu Levant Bölgesini kapsayan ve son 900 yılın en kötü kuraklığını tespit etti.

NASA bilim takımı tarafından yapılan bu çalışmada  en kurak yılları tespit ederken, kuraklığın coğrafik dağılımında parmak izi sayılabilecek ve bu kuraklığın nasıl oluştuğunu gösterebilecek izleri de bulduğunu açıklıyor. Bu kuraklığa sebep olan koşulların insan kaynaklı küresel ısınma ile meydana geldiği görülebilmekte. NASA’da iklim bilimcisi ve bilim takımı lideri olarak çalışan Ben Cook konu hakkında şu açıklamalarda bulunuyor: “İnsani iklim değişikliğinin büyüklüğü ve önemi doğal iklim çeşitliliğinin tüm perspektifini anlamayı gerektiriyor. Son olaylara baktığımızda doğal çeşitliliğin alanının dışında bir aykırılığı görmeye başlayacağız.Sonrasında ise bu aykırılıkların insan kaynaklı iklim değişikliği olduğunu fark edebileceğiz.”

Cook ve ekibi, geçmişte Akdeniz kuraklıklarının ne sıklıkla ve şiddette gerçekleştiğini anlamak için ağaç-halka analiz tekniği ile Eski Dünya Kuraklık Atlası’nı kullandı. Bu sayede, Kuzey Afrika, Yunanistan, Lübnan, Ürdün, Suriye, Türkiye, İspanya, Fransa’nın güneyi ve İtalya’yı kapsayan analizler ile geçtiğimiz 1000 yılın coğrafi kuraklık izlerine ulaşıldı.