AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

Ne Kadar Çok Ağaç, O Kadar Çok Sağlıklı Hava

Ne Kadar Çok Ağaç, O Kadar Çok Sağlıklı Hava

Nature Conservancy (Doğa Koruma) tarafından yapılan son araştırma gösteriyor ki şehir başına toplamda 4 dolarlık bir maliyetle yılda 36 bin can kurtarabilir. Nasıl mı? Tabi ki ağaç dikerek.

Küresel Kentler Programı’nda görevli bilim adamı Rob McDonald, 2003 yılında Avrupa genelinde 20 binden fazla insan sıcak hava dalgası nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtiyor. Diğer bir yandan dünya çapındaki hava kirliliği oranları ise giderek endişe verici seviyelere ulaşıyor ve bugün dünyadaki insanların yarısı bu risk altında.

Üstelik aşırı sıcaklık ve hava kirliliği sadece kalp krizi riski oluşturmuyor ayrıca astım, kalp hastalığı ve felç gibi hastalıkların da oluşmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalarda yılda 20 gramlık hava kirliliğinin 6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.

Oysa ki Nature Conservansy tarafından hazırlanan Sağlıklı Ağaçlar Sağlıklı Kentler Programı, dünyanın en büyük 245 şehrinde 245 kişi tarafından yılda sadece 4 dolarlık bir yatırım yapılmasıyla milyonlarca insanın sağlığını iyileştirebileceğini ve her yıl yaklaşık 36 bin hayatı kurtarabileceğini ortaya koyuyor.

Bu yıl Marakeş’te yapılan Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansı COP22’de de bu konuda eyleme geçilmenin gerekliliği fazlaca vurgulandı. Her şehre dikilen ağaçlar mahalle düzeyinde fayda sağlasa bile küresel anlamda kirlilik seviyelerinin azalmasına katkı sağlayabilir.

Sürdürülebilir şehirleri planlamanın karmaşıklığını göz önüne aldığımızda, aslında ağaçların hayatlarımızı kurtarmada ne kadar etkili ve basit bir gerçek olduğunu göz ardı edebiliyoruz. İşte bu yüzden sağlıklı ağaçlar sağlıklı şehirler için dikilen ağaç sayılarını arttırmalıyız.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu