AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

New York, “Yeni Yeşil Antlaşma” çerçevesinde harekete geçti!

New York, “Yeni Yeşil Antlaşma” çerçevesinde harekete geçti!

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, iklim değişikliği krizi nedeniyle şehirdeki cam ve çelik gökdelenlerin inşaatlarını yasaklamayı planlıyor. Bill de Blasio: “Küresel ısınmaya katkıda bulunan cam ve çelik gökdelenleri yasaklama yasasını getireceğiz. Yeni Yeşil Antlaşma çerçevesinde, bu tür binaların şehirlerimizde veya dünyamızda daha fazla yeri yok.” ifadelerini kullandı.

Yeni Yeşil Antlaşma, şehrin stratejik planı olan “OneNYC 2050” (aynı zamanda 14 milyar dolarlık bir girişim) ve Donald Trump’ın 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ni geri çektiği “Paris İklim Anlaşması’nın” hedefleri ile aynı doğrultuda yer alıyor.

New York’ta bulunan ve büyük miktarlarda enerji tüketen gökdelenler; 2030 yılına kadar emisyon oranlarında en az %30’luk bir düşüş yaşanması gerektiğini kanıtlar nitelikte göze çarpıyor. Belediye Başkanı Blasio: “Bu şehirdeki sera gazlarının bir numaralı nedeni binalardır, arabalar değil.” açıklamalarıyla da bu tezi doğruluyor.

Cam ve çelik gökdelenlerin yanı sıra, tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birine neden olan yüksek binalara da enerji verimliliği standartlarının uygulanması için gerekli direktiflerin verildiği açıklandı. Tasarıya göre mülk sahipleri 2024 yılına kadar gerekli değişiklikleri yerine getirmek zorundalar, aksi takdirde yılda yaklaşık olarak 1 milyon dolar para cezasıyla karşı karşıya kalabilirler. De Blasio, mevcut donanımların da güçlendirilmesinin ardından emisyon oranlarının 2030 yılında %40, 2050 yılında ise %80 oranında azalacağına inanıyor.

New York, Enerji Verimliliğini Zorunlu Kılan İlk Şehir Oldu!

2014 yılından beri New York’un Belediye Başkanı olan Bill de Blasio: “Dünyada ilk kez gerçekleşen önemli anlardan bir tanesine tanıklık ediyoruz, binalarımızın yol açtığı çevre kirliliğine dur demek adına yasalar koyan ilk şehir olduk. Bu sayede binalarımız, sorunun bir parçası değil çözümün bir parçası olacak. Yeni ve camdan oluşan yapılar elbette ki inşa edilebilecek ancak koyduğumuz enerji verimliliği hedefleriyle aynı doğrultuda olması gerekecek. Büyük gökdelenler inşa etmek isteyen şirketler, emisyon oranların az olması için gereken her şeyi yaparlar ise cam kullanabilecekler. Kendi dünyamıza zarar veren ve geleceğimizi tehdit eden binaların dikilmesine artık New York şehrinde izin verilmeyecek.” ifadelerinde bulundu.

Kaynak