AnasayfaYenilenebilir Enerji

Nijer, Yeşil Enerji Kullanacak

Nijer, Yeşil Enerji Kullanacak

Nijer’de enerjiye erişim çok kısıtlı. Kırsal bölgelerdeki  nüfusun %2’si elektriğe erişebiliyor. Bu %2’lik kısım elektriğe ulaşım noktasında bildiğimiz geleneksel yöntemlere bel bağlamış durumda fosil yakıtlar; mum, batarya ve dizel jeneratörler.

Nijer, Kırsalında Enerji Hizmetlerine Erişim Programı (PRASE), Küresel Çevre Fonu (GEF) ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan  sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiye erişimi hedefleyen kapsamlı ve önemli ulusal  bir strateji. Bu program ile yoksulluğun azaltılması da bir ölçüde gerçekleştirilmeye çalışılıyor.

Safo köyündeki sağlık merkezleri şimdilerde kullandıkları gaz yağı yerine elektriğe erişimlerini güneş panelleriyle sağlayarak, hizmetlerini sürdürüyorlar. Aynı zamanda bu merkezler güneş  enerji destekli sıcak su ve tıbbi malzemeler ve ilaçlar için soğuk depolama koşullarına da sahip.

Aşağıda gördüğünüz sağlık merkezi günde 70 hasta olmak üzere toplamda 10,800 kişiye hizmet veriyor. Beslenme yetersizliği olan çocuklara da yardım ediyor.

Güneş enerjili sulama sistemleri de belirli bölgelerdeki  dizel motorlar ile yer değiştirdi; Safo, Oubandawaki, Safo Chadaoua, Soumarana, Tchikaji, Elmougou, Liman, Safoo Nassaraoua ve Adraoua.

Kaynak

Haber: Atakan Avcı