AnasayfaGenelEğitim

Öğrenciler için en iyi 10 kent

Öğrenciler için en iyi 10 kent

Harika bir öğrenci şehrinin özellikleri nelerdir? En İyi Öğrenci Şehirleri listesini oluşturan QS organizasyonuna göre bu sorunun cevabı beş kritere göre belirleniyor. Bunlar: Şehrin üniversitelerinin QS dünya üniversiteleri sıralamasında nerede olduğu, öğrenci popülasyonunun boyutu ve çeşitliliği, şehrin yaşam biçimine dair arzusu, bölgedeki işveren faaliyetleri ve iyi bir yaşam standardının uygun fiyatlılığı.

1-Paris

paris-1

Paris, son QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında listenin üst sıralarında yer alan 18 üniversiteye ev sahipliği yapıyor. Öte yandan QS’e göre öğrencileri dünyanın en tarihi, kültürel hayat bakımından zengin ve güzel şehirlerinden biri olarak çekiyor. İyi standartlarda yaşamak için pahalı bir şehir olmasına rağmen Paris, diğer şehirlere göre nispeten düşük öğretim ücretleri ile ekonomik olarak dengeleniyor.

2-Melbourne

Melbourne

Güneşli Melbourne listenin ikinci sırasında yer alıyor. Öğrenci popülasyonunun çeşitliliği, arzulanabilirlik ve işveren etkinliği değerlerine göre ilk 10’da sıralanıyor. Melbourne, güneşli iklimi, güzel kumsalları ve kültürel etkinlikleriyle yaşamak için çok çekici olsa da Paris gibi burada da yaşamak için belirli bir gelir düzeyi gerekiyor.

3-Tokyo

tokyo

Geçen yıl listenin yedinci sırasında yer alan Tokyo, bu yıl dört basamak yükseldi. Tokyo’da öğrenci çeşitliliği düşük ancak üniversite başarı sıralamasında çok yüksek noktalarda. Aynı zamanda, güvenlik, yaşam kalitesi, hoşgörü, şeffaflık ve kirlilik gibi faktörleri göz önünde bulunduran öğrencileri için iyi bir tercih olarak görülüyor. Tokyo, ayrıca, önde gelen bir finans merkezi ve bu da öğrencilerin mezun olduktan sonra mesleki fırsatlara iyi bir şekilde erişebilmeleri anlamına geliyor.

4-Sidney

Sydney CBD at Sunset

 

Sidney, bazı kriterlerde Tokyo’nun önünde bulunsa da  Tokyo’nun üniversite başarı oranları ya da işveren etkinliğiyle yarışamıyor. Öte yandan şehir Melbourne gibi güneşli iklimine, kültürel etkinliklere ve yakındaki plajlar öğrencileri çekiyor.

5-Londra

london

Londra bu sene Paris, Melbourne, Tokyo ve Sidney’in ardından beşinci sırada yer alıyor. Sıralamadaki üniversitelerin başarısına bakıldığında birinci sırada yer alsa da, çok kültürlü bir kentten beklenebileceği üzere, öğrenci çeşitliliği çok yüksek ve işverenlere neredeyse eşsiz erişime sahip bir şehir olsa da astronomik yaşam ve eğitim masrafları, ekonomiklik açısından Londra’yı beşinci sıraya geriletiyor.

6-Singapur

Singapore-city-branch-image1

Singapur, QS Dünya Üniversiteleri Sıralamalarında, üniversitelerinin kaydettiği ilerleme sayesinde yüksek sıralarda yer alıyor. Kent, refahı, düşük suç ve işsizlik seviyeleri ile ünlü. Ayrıca, kent yüksek istihdam oranıyla ön plana çıkıyor.

7-Montreal

PANORAMIQUE-HR

Kanada şehri Montreal,  eğitimde Kuzey Amerika’nın en önemli şehirlerinden. Şehirde öğrenci çeşitliliği çok yüksek seviyelerde.

8-Hong Kong

hong-kong

Eğitim kurumlarının başarısı ve şehrin öğrenciler tarafından arzulananlığının seviyesiyle Çin kenti pahalı yaşam masraflarına rağmen listenin sekizinci sırasında yer alıyor.

9-Berlin

berlinn

Listede Avrupa’dan üç şehir bulunuyor. Bunlardan biri olan Berlin, üniversite sıralamasında zayıf puan alsa da öğrenciler tarafından arzulanırlık ve ekonomiklik açısından bakıldığında yüksek puan topluyor.

10-Seul

Seongsan Bridge and the Han River

Seul, içinde barındırdığı üniversitelerin güçlü itibarını yansıtan ‘işveren faaliyeti’ kategorisinde yüksek puanlar alıyor. Üniversite başarı sıralamasında da üçüncü sırada yer alıyor. Bu özellikleriyle Seul, listenin onuncu sırasına yerleşmiş durumda.

kaynak.