AnasayfaSağlık&HijyenCOVID-19

Oxfordlu Bilim İnsanları Hızlı bir Korona Virüs Test Teknolojisi Geliştirdi!

Oxfordlu Bilim İnsanları Hızlı bir Korona Virüs Test Teknolojisi Geliştirdi!

Oxford Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Bölümü’nden ve Oxford Suzhou İleri Araştırmalar Merkezi’nden (OSCAR) bilim insanları, yeni korona virüsü Kovid-19 için hızlı bir test teknolojisi geliştirdi. Prof. Zhanfeng Cui ve Prof. Wei Huang liderliğindeki araştırma ekibinin geliştirdiği test, mevcut test yönteminden üç kat daha hızlı -sadece yarım saat içinde sonuç verebilen bir tekniğe dayanıyor.

Yeni geliştirilen test, mevcut teste göre daha hassas çalışarak daha doğru sonuçlar veriyor. Prof. Wei Huang’a göre testin daha doğru sonuçlar vermesi, testin Kovid-19 RNA ve RNA fragmanlarını spesifik olarak tanıyabilen viral tespit tasarımında yatıyor. Testin daha hassas çalışması, viral enfeksiyonun erken aşamalarındaki hastaların daha erken tanımlanabileceği ve bu sayede virüsün yayılmasının potansiyel olarak engellenebileceği anlamına geliyor. Testin gerektirdiği görece basit teknoloji, kullanışlılığını arttırırken küresel pandemi ile mücadelenin kırsal alan ve toplum sağlık merkezlerine de kolayca yaygınlaştırılmasını sağlıyor.

Yeni test teknolojisi, Çin’deki Shenzhen Luohou Halk Hastanesindeki gerçek klinik numunelerle de doğrulandı. Mevcut test yöntemleriyle 8 pozitif ve 8 negatif sonuç veren 16 klinik numune üzerinde denenen yeni test kiti, bütün numunelerde doğru sonucu verdi. Oxford bilim insanları, yeni test kitinin kliniklerde, havaalanlarında ve hatta evlerde kullanılabilmesi için entegre bir cihaz geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak