AnasayfaEkonomik KalkınmaKentler ve Yerel Kalkınma

Rekabetçi Şehirler İstihdamı ve Büyümeyi Teşvik Ediyor

Rekabetçi Şehirler İstihdamı ve Büyümeyi Teşvik Ediyor

Ekonomik büyüme yolunda, rekabetçi şehirler sayesinde yoksulluk ve işsizlik sorunlarıyla başedilebilir.

Dünya Bankası’nın Doğu Asya’da yürüttüğü Büyüme ve İstihdam için Rekabetçi Şehirler: Ne, Kim ve Nasıl isimli raporuna göre, şehirlerin ekonomik büyüme yolunda yoksulluk ve işsizlik sorunlarıyla başa çıkmaları mümkün. Ancak bunun otomatik bir şekilde gelişmediği belirtiliyor. Tam da burada, büyümenin yolunu açmak üzere, şehirler arası rekabet faktörü devreye giriyor.

Şehirlerin gelişimi, genç nüfus için istihdam yaratılmasında büyük bir rol oynuyor. Doğu Asya buna güzel bir örnek; 2000-2010 yılları arasında yaklaşık olarak 200 milyon kişinin Doğu Asya’nın kent merkezlerine taşındığı tespit edildi. 10 milyon üzeri nüfusa sahip 8 “megaşehir” ve 123 büyükşehir bu bölgeler arasında yer alıyor. Bu, bölgeler açısından büyük bir fırsat ve rekabet koşulu sağlıyor.

wb

Doğu Asya’dan dikkat çekici bir örnek olarak Singapur gösteriliyor. Singapur, sürdürülebilir planlama ve kentleşme odaklı büyüme açısından oldukça önemli bir yol katetmiş; bu bağlamda, GSYİH’yi yüzde 7.7’ye çıkarmış durumda.

Rapor kapsamında dünya genelinde 750 şehirde yapılan araştırmaya göre ise, “Asya şehirlerinin daha fazla istihdam yaratabilmek için ne yapması gerekir? Nasıl daha dinamik ve hızlı büyüyen bir sanayiye sahip olur?” sorularına karşılık olarak; 1- İstihdam ve ekonomik büyüme, bölgesel ve uluslararası ticaret yapan bazı sanayilerden gelir, 2- Politikalar ve yatırımların doğru kombinasyonu, kuvvetli sanayi için altyapı oluşturur, 3- Belediye başkanı, şehir liderleri ve devletler tek başlarına başarılı olamazlar, özel sektör ve sanayilerle daha yakın işbirlik sayesinde ilerleyebilirler.