AnasayfaTeknoloji ve Kalkınma

‘SecureBnB’ – Wi-fi Bağlantısı ile Uzaktan Ayarlanabilen Güvenli Kilit

‘SecureBnB’ – Wi-fi Bağlantısı ile Uzaktan Ayarlanabilen Güvenli Kilit

 Hamburg- Harburg Teknik Üniversitesi (TUHH) mezunu girişimci Petek Özgül’ün, KOSGEB girişimcilik desteği alırken aynı zamanda “SecureBnB Uzaktan Kontrollü Eletronik Kilit ve Gözlem Sistemi” konulu bir Ar-Ge projesini KOSGEB’e sunmasıyla başlayan süreç; mekanlara erişimi güvenli kılan ve kullanım kolaylığı yaratabilen teknolojik bir seçenek yarattı : “SecureBnB”

SecureBnB,  wi-fi bağlantısıyla uzaktan ayarlanabilen, belirlenen şifrelerle açılabilen, pilli bir elektronik kilit ve gözlem sistemi. Kurulumu normal bir kapı kilidiyle aynı olan SecureBnB, üzerinde bulunan numerik klavyeyle belirlenen şifrenin girilip kapının açılmasını sağlıyor. SecureBnB sahipleri, internet üzerinden şifreleri anlık olarak üretip güncelleme ve kullanımlarını sonlandırabilme olanağını ellerinde tutuyorlar. Güvenli kilitte bulunan kamera ve etkileşimli sensör yardımıyla şifreli girişlerden görüntü alınabildiği gibi izinsiz giriş yapılmaya çalışılırsa alarm sistemleri ile de etkileşim kurulabiliyor. Ayrıca SecureBnB, ek güvenlik unsuru olarak her koşulda çalışabilecek ana şifre ve normal kilit anahtarını seçeneğini de taşıyor. Bu sayede bağlantı ve enerji gibi noktalarda sorun yaşanması durumunda erişim mümkün kılınıyor.

Son yıllarda tüm dünyaya yayılan nesnelerin interneti ( Internet of Things – LoT) çözümleri ve AirBnB , Uber gibi paylaşımcı tüketim ağları hızla günlük hayatımızı değiştiriyor. Bu teknolojiler alışkanlık yaratıcı etkilerinin yanı sıra avantaj ve riskleri de beraberlerinde getirmekte. Dünyada yaygın kullanılan,  paylaşımcı ev/oda kiralama sistemi AirBnB,; kiralayanlar için daha uygun konaklama koşulları yaratırken kiracı adına bir kazanç olanağı ortaya çıkarmaktadır. Birkaç yıl içinde 190 ülkede 1 milyon mekana ve 25 milyon kullanıcıya ulaşan kiralama sistemi, taşıdığı avantajların yanında olası güvenlik risklerini de barındırıyor. SecureBnB, tam bu noktada ev sahipleri için mekanlarına erişimin güvenliğini ve kullanım kolaylığını arttıracak ve internet bağlantısı üzerinden uzaktan yönetilebilen bir kilit ve kapı gözlem sistemi ile ev sahibi ve konaklayan adına güvenli bir ortam sağlayacaktır.