AnasayfaGirişimcilikNüfus

Şehrin Sesleri

Şehrin Sesleri

Birleşik Krallık ve İtalya’dan bir grup araştırmacı, şehir seslerini gösteren haritalar oluşturdu.

Bell Labs, Sheffield Üniversitesi (Birleşik Krallık) ve Turin Üniversitesi (İtalya) bünyesinde çalışmalar yürüten bir grup araştırmacı, şehir gürültülerini gösteren haritalar oluşturdu.

Şehir gürültüsünün ciddi bir sorun olduğu üzerinde duran grup; trafik gürültüsünün uykusuzluk, stres, çocuklardaki davranış bozuklukları ve kalp krizine yol açtığını açıklıyor. Grup; bu sonuçlara rağmen, güzel seslerin de var olduğunu ve bunların  şehir sakinleri için olumlu etkiler yarattığını belirtiyor. Bu kapsamda grup, şehir plancılarını gürültülerin nasıl azaltılacağını değil, farklı seslerin (hem hoş, hem de yorucu) insanların yaşamını nasıl şekillendirdiğini düşünmeye davet ediyor.

Haritayı oluştururken öncelikle “ses sözlüğü” oluşturuldu; tüm sesleri içeren bu sözlükte 6 kategori bulunuyor: doğa (kasırga, ağaç yapraklarının sesi), müzik (gitar, radyo), kapalı mekan (tuvalet, kağıt hışırtısı), ulaşım (arabalar, helikopterler), mekanik (sondaj çalışmaları, alarmlar) ve insan (bebekler, ayak sesleri, konuşmalar).

Daha sonra, sosyal medya aracılığıyla bu sesler Flickr uygulamasındaki fotoğraflarla eşleştirilerek dünya genelinden 12 şehrin etkileşimli haritası oluşturuldu.

Haritası bulunan şehirler ise şunlar: New York, San Francisco, Miami, Seattle, Washington, Chicago, Madrid, Barselona, Londra, Roma ve Milano.

Haritalara buradan erişebilirsiniz.