AnasayfaAfetlerUluslararası Kalkınma

Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi

Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi

14-18 Mart 2015 tarihinde Japonya’nın Sendai kentinde düzenlenen BM Afet Risklerinin Azaltılması 3. Dünya Konferansı’nda Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi kabul edilmişti. Çerçeve, 2015-2030 dönemlerini içeren ve afet risk yönetişiminde özellikle afet riskinin anlaşılması için ulusal ve uluslararası işbirliği mekanizmalarının güçlendirilmesi adına yol gösterici bir özellik taşıyordu.

Hyogo Çerçeve Eylem Planı üzerine temellendirilen ve önümüzdeki 15 yıl için sadece afet kayıplarının değil aynı zamanda afet risklerinin de azaltılmasına odaklanan Sendai çerçevesi, bu sonuca ulaşmak için yeni risklerin önlenmesini, mevcut risklerin azaltılmasını ve afetler karşı dirençliliğin artırılmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda çerçevenin beklenen sonucuna ulaşması yönündeki küresel ilerlemenin değerlendirilmesini desteklemek için yedi küresel hedef belirlenmiştir.

Ayrıca, söz konusu Çerçevenin uygulanması, takibi ve izlenmesi noktasında, BM Afet Risklerini Azaltma Ofisi (UNISDR) desteği ile kurum ve kuruluşlar, küresel ve ulusal platformlar tarafından çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmaların detaylı bilgilerini buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi’nin Türkçe metnine ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.