AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaGeri Dönüşüm

‘Şeylerin İnterneti’ – IoT Nedir?

‘Şeylerin İnterneti’ – IoT Nedir?

Dünya Ekonomik Forumu tarafından ‘şeylerin interneti’ kavramı açıklandı.

Dünya Ekonomik Forumu (DEF), günümüzde gittikçe yaygınlaşan ‘internet of things’ (IoT – ‘şeylerin interneti‘) teriminin ne olduğunu ve bunun hayatımızda neleri değiştirebileceğini anlattı.

IoT kavramı kısaca, her çeşit aygıtın (yalnızca akıllı telefonların değil) internete bağlanması anlamına geliyor. IoT, evdeki birçok aygıtın internete bağlı olmasıyla ilgili ve DEF’na göre tüm şehri dönüştürme potansiyeline sahip. DEF, örneğin ‘akıllı buzdolabı’ konusunun bugünlerde medyada oldukça yaygın olduğunu bildiriyor. Buna göre, buzdolabı alışveriş listesi oluşturabilecek veya herhangi bir ürünün son kullanma tarihi geldiğinde bildirim yapabilecek. Teoride ise, bir jet makinasından çamaşır makinasına kadar her şeyin internete bağlı olabileceği varsayılıyor.

IoT kapsamında her yere yayılan sensörler akıllı telefonlarla birleşince daha verimli enerji ağlarına fırsat verecek, trafik sıkışıklığının azalmasına yardımcı olacak, ulaşım olanaklarını ve geri dönüşüm ile karma kullanıma göre bina inşasını geliştirecek.

SAP Community Network’e (SAP Topluluk Ağları) göre, 2020 yılına kadar internete bağlı aygıt sayısı 50 milyara yükselecek ve IoT hizmetleri büyümeye devam edecek.

iot

Kaynak

Haber: Selin Belce