AnasayfaEğitimAfetler

Sivil toplum afet bölgesinde eğitim alanında neler yapıyor?

Sivil toplum afet bölgesinde eğitim alanında neler yapıyor?

Kahramanmaraş’ta yaşanılan büyük depremden sonra 11 ilde birçok insan etkilendi, bu illerde yaşam durma seviyesine geldi. Tüm yaşanılanları atlatmak, yaraları sarmak içinse Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşu afet bölgelerinde çalışmalar yapmaya başladı. Bu çalışmalardan eğitim alanında afet bölgesinde neler yapılıyor, derledik.

Öğretmen Akademisi Vakfı, depremin ilk günlerinden itibaren deprem bölgelerine birçok konuda destek sağladı. ÖRAV, aynı zamanda öğretmenler için Duygudaşlık Servisi’ni hayata geçirdi. Bu programın amacının ise öğretmenlere psikojik tedavi sağlamak olmadığı, uzman meslektaşlar yardımıyla öğretmenlerimizin duygularını rahatça ifadece edebileceği güvenli bir ortam oluşturmak olduğu belirtildi. Ayrıca ÖRAV yayınladığı blog yazıları ile herkese doğru bilgiyi bulma ve travma süreci gibi çeşitli konular hakkında bilgi vermeye devam ediyor.

Öğretmen Ağı, depremin ilk günlerinden itibaren sosyal medya hesaplarından toplumu doğru bilgiye yönlendirme ve deprem bölgelerine yardım sağlama konusunda yardımcı oluyor, ayrıca deprem bölgelerindeki öğretmenler ile iletişimi sürdürüyor. Eğitim-öğretim tekrar başladığında öğretmenlerimin nelere dikkat etmesi gerektiği konusu hakkında ise bilgilendirici yazılar ve çevrimiçi toplantı düzenliyor. 

TEGV, depremin ilk günlerinden itibaren çalışmalarını yürütüyor. Deprem bölgelerine yolladıkları Mobil Eğitim tırları ile eğitimin sürekliliğine yardımcı oluyor. Ayrıca yayımladıkları çeşitli bilgilendirici yazılar ile afet sonrası yaşadığımız durumları, iyileşme süreci, deprem ve çocuk hakları hakkında toplumu bilgilendiriyor.

TED, depremin ilk günü faaliyete geçirdikleri yardım kampanyası ile deprem bölgelerinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca depremden etkilenen çocuklara temel eksikliklerinin tamamlanmasının ardından, eğitim hayatlarını devam ettirebilmeleri adına destek projeleri tasarlıyor. Ayrıca TED, afet bölgesinde etkilenmiş çocuklara eğitim bursu için yardım kampanyası başlattı. 

Çağdaş Eğitim Vakfı, depremin ilk günlerinden itibaren gönüllüleri ve işbirlikleri ile birlikte depremzedeler için yardım topluyor. Deprem bölgelerinde mevcut durumunu öğrenmiş olduğu öğrencilere direkt burs ödemesi sağladı. Ayrıca “Bir Işık Da Siz Yakın” ve “Anadolu’da Bir Kızım Var” burs projelerini de hayata geçirmeye hazırlanıyor. 

TEV, depremin ilk gününden itibariyle deprem bölgelerinin sıkı bir takipçisi. İş birlikleri yardımıyla depremden etkilenen üniversite öğrencilerimizi tespit edip, Umudun Yanında gibi yardım fonları sayesinde eğitimlerine devam etmelerinde yardımcı oluyor. 

Cevdet İnci Eğitim Vakfı, depremin ardından STK’larla birlikte depremzede öğrencilerimin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oluyor. Ayrıca Microfon’un başlattığı Eğitim Seferberliği’ne destek olarak burs desteklerini topluyor.

Bambu Gönüllü Eğitim Platformu, öncelikli olarak deprem sonrası eğitim çalışmaları için var olan eğitim platformunu genişletebilmek adına gönüllü çağrısı yayınladı. Bu programda atölye çalışmaları, psikolojik destek çalışmaları ve okul eğitimine destek çalışmaları yer alıyor. 

BBOM, depremin ardından dayanışmanın ve doğru bilginin varlığının ne kadar önemli olduğunu belirten bir yazıyı paylaştı. 

SEÇBİR, depremin ardından okula dönüşte katılımcı ve kapsayıcı sınıf için öğretmenlere öneriler sunuyor. Aynı zamanda Öğretmen Ağı ile birlikte “Depremin Ardından Okula Dönüş Yoluna Birlikte Yürümek Başlıklı” online semineri duyurdu. 

KODA, ilk andan itibaren deprem bölgelerindeki ihtiyaçları tespit ediyor. Ayrıca depremden etkilenen çocuklarımıza destek sunabilmek adına “Doğal Afetler ve Çocuklarla İletişim” başlıklı bilgilendirici notları sundu. Bunun yanısıra “Psikolojik Etkilerle Nasıl Başa Çıkılır” aslı bilgi notu paylaştı. Ayrıca KODA, 665 üyesiyle yaptığı görüşmelere dayanarak “Köylerde Durum Ne?” bilgi notu hazırladı. 

Öğrenme Tasarımları, depremin ardından düzenli olarak kamuoyuna hem çocuklar için hem de büyükler için yardım amaçlı bilgi notları yayınlıyor. Bilgi notlarının içeriklerini ise deprem sonrasında çocuklara psikolojik ve duygusal olarak yardım etme, psikosoyal müdahele aşamaları, afet sonrasında çocuk bakım ve güvenliği, afet kriz ve travma sonrası psikolojik ilk yardım, çocuklar için kitap önerileri ve afet döneminde çocuk ve gençlerle yapılabilecekler gibi sıralayabiliriz. Ayrıca Öğrenme Tasarımları, ücretsiz ve çevrimiçi “Afet Gönüllülüğü Farkındalık Çalışması” düzenliyor. 

Mektepp, sosyal medya üzerinden depremin ardından “Ben Ne Yapabilirim” isimli ve herkese açık bir toplantı düzenledi. 

YÖRET, depremin ilk günlerinden itibaren süreci aktif olarak takip ediyor. Ayrıca depremi çocuklara nasıl anlatabileceğimiz, çocukların psikolojik iyi oluşlarını nasıl destekleyebileceğimiz, çocuğumuzun duygularına kulak vermemizin neden önemli olduğu ve deprem sonrası evebeynlerin psikolojik sağlamlığı konuları hakkında bilgi notları yayınlıyor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: