AnasayfaSosyal Kalkınma

Sosyal İlerleme Endeksi Yayınlandı

Sosyal İlerleme Endeksi Yayınlandı

Ülkelerin ekonomik büyümelerinin araştırmalara konu edinmesi aslında sosyal ve çevresel performanslarını ve ilerleyişlerini görmek için yeterli olmuyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Sosyal İlerleme Endeksi 2016 araştırmalardaki bu açığı doldurarak ülkelerin ekonomi dışı konulardaki performanslarını gösteriyor.

Dünya nüfusunun %99’unu barındıran ülkelerin dahil edildiği araştırma ülkelerin ekonomik dışı ilerleyişlerini (sosyal, çevresel vb.) temel insani ihtiyaçlar, refahın sağlanması ve fırsatlar adı altındaki üç ana eksenle analiz ediyor.

Her bir eksenin altında ise dört farkl tema yer alıyor. Örneğin, ülkenin temel insani ihtiyaçlar skoru; beslenme ve sağlık, su ve sanitasyon, barınma ve kişi güvenliği olarak dört konunun araştırılmasıyla ortaya çıkıyor.

Sosyal İlerleme Endeksi’nde yüksek puan alan ilk on ülke şu şekilde sıralanıyor: Finlandiya, Kanada, Danimarka, Avusturya, İsviçre, İsveç, Norveç, Hollanda, Birleşik Krallık, İrlanda ve Yeni Zelanda. Türkiye bu listenin 58. sırasında yer alıyor.

Aşağıda yer alan harita farklı ülkelerin sosyal ilerleme endeksindeki durumunu gösteriyor. Yeşil renkli ülkeler en yüksek skora sahipken sarı ülkeler en düşük puanlı ülkeleri temsil ediyor.

ndlpswl6c1ytz6-p62le-gu4jibxo1nhn1s1-9kvsfq