AnasayfaEğitimTeknoloji ve Kalkınma

Sosyal Kooperatifçilik Hackathonu İzmir’de Gerçekleştirildi!

Sosyal Kooperatifçilik Hackathonu İzmir’de Gerçekleştirildi!

Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde başlayan Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni’nin İzmir ayağında gerçekleştirilen Sosyal Kooperatifçilik Hackathonu başarılı sosyal kooperatif proje fikirlerini ortaya çıkardı.

6-7 Ekim tarihlerinde İzmir, Originn Coworking’te gerçekleştirilen Sosyal Kooperatif Hackathonu, katılımcılarına hem sosyal kooperatiflerin yapısını tanıma fırsatı verirken hem de kendi modelini oluşturdukları sosyal kooperatif örneklerini geliştirme imkanı verdi.

Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni Nedir?

1 Ekim’de Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Türkiye’deki başarılı sosyal kooperatif örneklerinden İhtiyaç Haritası, Başka Bir Okul Mümkün ve Genç İşi’nin temsilcilerinin bulunduğu ekiple Ankara’dan yola çıkan Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni istikametindeki 11 ili ziyaret edip 14 Ekim’de Konya’da yolculuğunu tamamlayarak sosyal kooperatifleri birey ve kurumlara tanıtmayı hedeflemektedir.

Sosyal Kooperatifler, sosyal hizmetlerin sunumu veya engelliler, uzun süreli işsizler, eski hükümlüler, bağımlılar, göçmenler gibi dezavantajlı kişilerin çalışma hayatına entegrasyonunun sağlanması konusunda uzmanlaşmış, çoğunlukla kooperatif çalışanlarının mülkiyetinde olan, tüketicilerin ve gönüllü kişilerin ortaklığına-üyeliklerine açık kooperatiflerdir.

Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni, sosyal kooperatifleri tanıtmak amacıyla çıktığı bu yolda uğradığı her durakta Sosyal Kooperatifler Bilgilendirme Toplantısı, İlham Veren Söyleşiler gerçekleştirmenin yanı sıra Habitat Derneği’nin desteğiyle devlet okullarındaki çocuklara kodlama atölyeleri düzenledi.

Ankara, Eskişehir, Kütahya, Balıkesir ve Manisa illerini ziyareti sonrası İzmir’de kısa bir ara vererek Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni kapsamında Sosyal Kooperatif Hackathonu’nun gerçekleştirilmesini mümkün kıldı.

Hackathon katılımcı kitlesi 14 yaşından 55 yaşına kadar farklı disiplinlerden pek çok kişiyi bir araya getirdi. Hackathon’un finalinde 2 gün boyunca gece gündüz çalışan ekiplerden en başarılı 3 sosyal kooperatif örneği ödüllendirildi.

İşte Sosyal Kooperatif Projesi kapsamında en başarılı olan proje örnekleri;

  1. Civil-Koop Kooperatifi: Farklı alanlarda çalışan 7 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek kuracakları ve birlikte sivil toplumu geliştirebilecekleri, sürdürülebilir ideal yapıyı tasarlayacakları bir platform kurmayı hedefleyen bir sosyal kooperatif örneği sunmaktadır.
  2. Kahya Kooperatifi: Tarım çalışanları ve çeperinin (çiftçi, işçi, mühendis gibi) karşılaştıkları sorunları fotoğraf ile paylaştığı ve yapay zekanın aynı aplikasyon üzerinden sorunu cevapladığı bir platform sosyal kooperatifi kurmayı amaçlamaktadır.
  3. Çocuk Dostu Kooperatifi, cocukdostu.org sitesi üzerinden insanların gıda, mekan, tekstil ürün veya alanları endeks bazlı değerlendirebileceği; harita üzerinden iyi örnekleri /hizmetleri bulabileceği ortak bir platform yapmayı hedeflemektedir.  

Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.