AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaEkonomik Kalkınma

Sürdürülebilir Enerjiye Futboldan Destek Geldi

Sürdürülebilir Enerjiye Futboldan Destek Geldi

Geçtiğimiz ay oynanan Antalyaspor-Beşiktaş maçıyla açılışı yapılan Antalya Arena, Türkiye’nin güneş enerjisi sistemine sahip ilk stadyumu oldu.

Güneş enerjisi üretimi sağlamak üzere, 23 Eylül 2013 tarihinde temelleri atılan Antalya Arena’nın açılışı, 26 Ekim 2015 tarihinde Antalyaspor-Beşiktaş maçıyla yapıldı.

Türkiye’nin güneş enerjisi sistemine sahip ilk stadyumu olan Antalya Arena, aynı zamanda ülkenin en büyük çatı üstü güneş enerjisi sistemine de barındırıyor. Çatı üstüne yerleştirilen panellerden 1.4 megawatt (MW) güç elde edilerek, 1.3 MW güce sahip İsviçre’nin Stade de Suisse tesislerini geride bırakan Arena’nın sürdürülebilir enerjiye katkısı dikkat çekiyor.

Proje kapsamında stadın çatısına döşenen paneller sayesinde, 16 Eylül 2015 tarihinden beri şehir şebekesine elektrik hizmeti veriliyor. Antalya’nın bir yıllık güneşlenme saati dikkate alınarak hesaplanan verilere göre, 550 konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılamak için yeterli miktarda elektrik elde ediliyor. Başka bir deyişle, stadın bir aylık elektrik ihtiyacı bir günde sağlanabiliyor.