AnasayfaGenelEğitim

Suriyeli öğretmenler Türkiye’de öğretmenlik becerilerini geliştiriyor

Suriyeli öğretmenler Türkiye’de öğretmenlik becerilerini geliştiriyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve UNICEF işbirliğiyle Suriyeli mülteci öğretmenlere, Türkiye’deki öğretmen eğitimi standartları çizgisinde pedagojik beceriler kazandırılması için eğitimler düzenleniyor.

Ankara’da gerçekleştirilen 10 günlük eğitime yaklaşık 250 Suriyeli mülteci katılıyor. Toplam 21 ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen eğitimlerle yaklaşık olarak 20 bin 500 gönüllü öğretmene ulaşılması hedefleniyor. Eğitimlerde gelişim psikolojisi, meslek etiği ve danışmanlık gibi konular işleniyor.  MEB tarafından eğitimi tamamlayan öğretmenlere, Türkiye’deki Suriyeli çocuklara kaliteli eğitim verebilmek için yeterli niteliklere sahip olduklarını belgeleyen bir sertifika veriliyor.

“Hayırseverlik değil onurumuzla çalışmak istiyoruz”

Osama Ayat 28 yaşında Suriyeli bir mülteci. Öğretmenlik yapan Ayat, sadece bir öğretmen olmakla kalmıyor aynı zamanda öğretmen yetiştirmek için eğitmenlik görevini de üstleniyor. 30’a yakın öğrencisinin tamamı da Suriyeli öğretmen.

Halep’te 11 yıl boyunca öğretmenlik yapan 42 yaşındaki Futoun Nawlo proje çerçevesinde derslere katılıyor. Nawlo, “Bu dersler çok yararlı” diyor. Futoun, Osama’nın derste okuldaki yetkililerle nasıl iletişim kurulması gerektiği ve özel ihtiyaçları olan öğrencilere nasıl yardım edileceği gibi konular üzerinde durmasını beğendiğini söylüyor. Bu tür eğitimlerin aynı zamanda kendi kimliklerini yeniden kazanma fırsatı olduğunu anlatan Futoun şöyle devam ediyor: “Hayırseverlik istemiyoruz, onurumuzla yaşamak ve çalışmak istiyoruz.”

Türkiye’de 490 binden fazla Suriyeli çocuk okullara kayıtlı

Türkiye’de, 2015-2016 ders yılına kıyaslandığında, yarı yarıya bir artışla, 490 binden fazla Suriyeli mülteci çocuk okullara kayıtlı durumda bulunuyor. Buna rağmen 370 bin kadar Suriyeli çocuğun ise hala okula gidemediği tahmin ediliyor. Bu çocukların büyük çoğunluğu Suriyeli gönüllü öğretmenler tarafından Suriye’deki müfredata uyarlanan Arapça derslerin verildiği, UNICEF tarafından desteklenen Geçici Eğitim Merkezleri’nde (GEM) okuyor.

Şubat 2017 itibarıyla Türkiye genelinde 430 civarında GEM bulunuyor. GEM’lerin yanı sıra, birçok okul da Suriyeli öğrenciler için çift-vardiyalı olarak eğitim veriyor. Ankara’da bulunan 5 GEM’de ise 2 bin 400’den fazla Suriyeli çocuk okuyor.

“Birçok öğrencinin özel ihtiyaçları var”

2013 yılında Kuzey Halep’teki evini terk eden Osama, bir ilkokulda bulunan ve yaklaşık bin Suriyeli öğrencinin okuduğu bir GEM’de denetçi olarak çalışıyor. Öğleden sonra 13.15 – 17.30 vardiyasında çalışan Osama 50 öğrencinin sığıştığı 25 kişi kapasiteli sınıflarda ders veriyor. Aşırı kalabalık, sınıf içinde gerilim yaratmakla kalmıyor ders vermeyi de zorlaştırıyor. Öğrenciler ise derslere odaklanmakta güçlük çekiyor.

“Öğretmenler açısından düzeni sağlamak bir hayli zor,” diye anlatıyor Osama.  “Öğrencilerin dikkat vermesini sağlamak öğretmenin işinin bir parçası, fakat aynı anda o kadar çok şey yapmak durumundalar ki.  Birçok öğrencinin savaş nedeniyle duygusal sorunları ve özel ihtiyaçları var. Ama hepsi aynı sınıfta.  Birbirlerini itip kakabiliyorlar ya da birbirlerine vurabiliyorlar. Bir çocuğun diğerine kalem sapladığını bile gördüm,” diyor. İşte bu yüzden öğretmen eğitimi diğer ilgili konularla beraber psiko-sosyal desteğe de odaklanıyor.

kaynak.