Anasayfaİş FırsatlarıTarım

Suriye’nin Yeniden İnşasında Arıcılık

Suriye’nin Yeniden İnşasında Arıcılık

Suriye’de devam eden iç savaşın yaraları toplum temelli bir inisiyatif olarak başlayan arıcılık ile sarılmaya çalışılıyor.

Altı ay sürecek olan proje Dünya Gıda Programı ve Suriye Tarım Odaları Federasyonu tarafından yürütülecek ve proje kapsamında Şam, Humus, Hama, Tartus ve Lazkiye kırsallarındaki 700 arıcıya kovan ve arı yardımı yapılacak. Proje kozmetikçiler, saha çalışanları, eczacılar ve bal, mum ve arısütü talebinde bulunanlarında içinde olduğu toplamda 3500 kişiye ulaşacak. Proje yerel ekonomiyi ve kırsal hayatı desteklemek için karlı ve kendi kendini döndürebilen bir endüstrinin yeniden kurulması amacıyla başlatıldı.

Arıcılık Suriye’de kırsalda yaşayanlar için uzun zamandır önemli bir gelir kaynağı ve kültürel, güvenlik, ailevi ve diğer sebeplerden ötürü evinden fazla uzağa gitmeyen kadınlar için uygun bir istihdam fırsatı. Ayrıca bu iş kolu çok fazla teknik bilgi, teknolojik alet kullanımı ve sermaye  gerekmiyor. Buna rağmen, iç savaşın başladığı 2011 yılından bugüne kadar Şam, Lazkiye ve Hama’da %85’lık bir düşüşle bir çok arı kolonisi bakımsız kaldı ya da yok edildi.