AnasayfaGenelEkonomik Kalkınma

Suudi Arabistan’ın 500 Milyar Dolarlık Mega Teknoloji Şehri ‘Neom’

Suudi Arabistan’ın 500 Milyar Dolarlık Mega Teknoloji Şehri ‘Neom’

Arabistan, planladığı mega teknoloji şehri Neom’u insanlığın geleceğini birlikte çizebileceği liberal bir metropol olarak nitelendiriyor. Hem teknoloji hem de iş merkezi olarak tasarlanan Neom, enerji ve su, mobilite, biyoteknoloji, üretim, medya, eğlence, teknolojik ve dijital bilimler ve yaşam gibi 9 farklı alanda inovasyon yapmaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan’ın son çöl şehri projesi olan Neom’un tanıtım videosu yalnızca bir mega kent değil, aynı zamanda insanlığa hizmet eden ütopik bir metropol de vadediyor.

NEOM’un hedefi Suudi Arabistan ekonomisinin petrole olan ihtiyacını azaltmak ve modern bir yaşam sağlamak. Geçen yıl Prens Muhammed, ülkenin petrol olmadan kalkınmasını amaçlayan 15 yıllık bir politika değişikliği planı olan Vision 2030’u da başlatmıştı. Bu kapsamda şehir her alanda ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi planlıyor.

Tamamen yenilenebilir enerji sistemlerinden oluşacak olan ulaşım sistemi için kurulacak köprü üzerinden Mısır ile Suudi Arabistan’ın birbirine bağlaması planlanıyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman tarafından tanıtılan proje, Suudi Arabistan hükümeti ve özel yatırımcılar tarafından fonlanacak.

Kaynak