AnasayfaGenelEğitim

Teknolojiye karşı el becerisi ve yaratıcılık

Teknolojiye karşı el becerisi ve yaratıcılık

Çocukların zeka gelişimi ve teknoloji kullanımı arasındaki ilişki uzmanlar tarafından sıklıkla tartışmaya açılan konuların başında geliyor. Silikon Vadisinde E-Bay, Google, Apple, Yahoo ve Hewlett-Packard gibi teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin çocuklarını göndermeyi tercih ettikleri Waldorf School of the Peninsula, ise eğitim sistemini tamamıyla teknolojiden arındırmayı tercih ediyor.

Waldorf School of the Peninsula’da teknoloji hiç kullanılmıyor. Bilgisayar ekranı ya da akıllı tahtalar yerine eski karatahtalar, tebeşirler, kağıt ve kalem kullanılıyor. Öğrenmenin diğer temel malzemeleri ise örgü ve dikiş iğneleri ve bazen de çamur. Bunun eğitim sistemi oyun odaklı öğrenme ve hikaye anlatmaya dayanıyor. Okulun eğitmenleri, öğrencilerinin evlerinde bile teknoloji ürünlerini kullanmalarına izin vermiyor.

Tüm dünyada okullar ne kadar teknolojik donanımlara sahip olduklarıyla övüne dursunlar, Silikon Vadisi’ndeki bu okulun yöneticileri ve öğrenci velileri okullarda teknolojinin işi olmadığı görüşünde hemfikir.

Silikon Vadisi’ndeki Waldorf Okulu, ülkedeki 160 Waldorf Okulundan biri. Eğitim sistemini el becerisi, yaratıcı aktiviteler ve yaratıcılık üzerine kuran okulun uyguladığı methot, yaklaşık yüz yıl öncesine dayanıyor.

Google’da üst düzey iletişim bölümü çalışanı olan Alan Eagle, yaptığı açıklamada “App uygulamasının ya da iPad’in çocuğuma okumayı ya da matematiği daha iyi öğreteceği fikri çok komik” diyor. 5.sınıfa giden kızı henüz Google kullanmayı bilmiyor. Bunun yerine kızı, sınıfındaki diğer çocuklar gibi dikiş becerilerini güçlendirmeye çalışıyor. Hedefleri birgün kendi çoraplarını dikebilmek. Waldorf eğitim sistemine göre problem çözme ve matematik becerisi, örgü örmek, makas ya da bıçak kullanmak gibi ufak el becerileriyle gelişiyor. El becerileri ve atlama, zıplama, tırmanma gibi hareket becerileri, 7 yaşından sonra zekaya dönüşüyor.

Alan Eagle’a göre teknolojiyi kullanmayı öğrenmek, dişleri fırçalamayı öğrenmek kadar kolay. Eagle, “Google’da ve diğer her yerde, teknolojiyi, zekası en düşük insanın bile rahatlıkla kullanabileceği kadar basit hale getiriyoruz. Çocuklarımız büyüdüğünde teknolojiyi kullanmayı becerememeleri gibi bir şey söz konusu bile olamaz” diyor.

Kaynak.