AnasayfaUlaşım

Trafikte Devrim Niteliğinde Üç Boyutlu Yaya Geçitleri

Trafikte Devrim  Niteliğinde Üç Boyutlu Yaya Geçitleri

Hindistan’da başlatılan bir uygulama sayesinde trafikte yaya geçitlerinde yavaşlamayıp hızlıca geçen araçların neden olduğu kazaların azaltılması planlanıyor.

Trafikte yaya geçitleri işaretleri değil yollara yapılan tümsekler bile araçların yaya geçitlerinde yavaşlamasına bir çözüm olamıyor. Birçok sürücü bu tümseklerin üstünden de hızlı bir şekilde geçiyor ve tüm trafik kurallarını yok sayıyor.

Hindistan’ın Ahmedabad şehri yaya geçitlerinin en az tanındığı ve tümseklerin araçların hızını en az etkilediği şehirlerden biri olarak biliniyor bu yüzden Ahmedabad’da iki kadın sanatçı olan Saumya Pandya Thakkar ve Shakuntala Pandya bunu değiştirmek adına Mayıs ayı içinde sıra dışı bir girişim olarak 3 boyutlu yol işaretlerini yaya geçitlerine çizdiler.

Asfalta uygulanan çalışma uzaktan gelen sürücüye 3 boyutlu bir yol çizgisi gibi görünüyor ve bu illüzyon sayesinde sürücüler yaya geçitlerini daha rahat fark ediyor ve araçlarının hızlarını azaltıyorlar.

Şimdilerde Hindistan’da tümsekler ve yaya geçitleri üç boyutlu görsellerle değiştirilmeye başlanmış durumda. Cezaların caydırıcı olmaması ve hatta çoğu zaman uygulanmadığı durumlarda bu tarz uygulamalarla kazaların önüne geçilmesi çok yaratıcı.