AnasayfaYenilenebilir Enerji

TÜBİTAK’tan enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek için proje çağrısı!

TÜBİTAK’tan enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek için proje çağrısı!

TÜBİTAK, enerjide dışa bağımlılığı azaltan projelere 2.5 milyon liraya kadar destek verilecek. Başvurular küçük, orta ve büyük ölçekli olarak değerlendirilecek. Projelere 500 bin ila 2.5 milyon lira arasında destek ödemesi yapılacak.

TÜBİTAK enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma konularında politika ve stratejilerin geliştirilmesi amacıyla harekete geçti. TÜBİTAK’ın çıktığı çağrı kapsamında ‘Yerli enerji üretiminin artırılması’, ‘Enerjinin verimli ve etkin kullanımın artırılması ve yaygınlaştırılması’ ve ‘Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olması’ hedeflerine ilişkin projeler desteklenecek. Küçük, orta ve büyük ölçekli olarak değerlendirilecek projelere 500 bin ila 2.5 milyon lira arasında destek ödemesi yapılacak.

Yerli enerji üretiminin artırılmasına yönelik proje önerilerinin, fosil yakıt potansiyellerinin daha verimli ve etkin değerlendirilmesine yönelik politika önerilerinin geliştirilmesi, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini artırıcı yönde finansal model ve yöntemlerin geliştirilmesi gibi konulara odaklanması bekleniyor. Proje önerilerinin ayrıca, nükleer ve hidrojen enerjisi gibi diğer enerji kaynaklarının devreye alınmasına yönelik politika önerileri geliştirilmesi, Türkiye’de enerji üretim sepetinde yerli kaynakların artırılmasına yönelik senaryo ve modellemelerin geliştirilmesi, enerji üretimi alanındaki kritik teknolojilerin belirlenerek yerli üretime imkan verecek şekilde Ar-Ge strateji ve politikalarının oluşturulması gibi konularla ilişkili olması gerekecek.

Kaynak