AnasayfaDezavantajlı GruplarKültürel Kalkınma

Türkiye’nin Kültür Varlıkları Haritalandırıldı

Türkiye’nin Kültür Varlıkları Haritalandırıldı

Hrant Dink Vakfı, Anadolu’nun çokkültürlülüğü ve çokkatmanlılığını görünür kılmak amacıyla Türkiye’deki somut kültürel varlıkları haritalandırdı.

Anadolu Kültürel Mirası projesi kapsamında Hrant Dink Vakfı, Türkiye’deki Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi toplumlarının inşa ettiği somut kültürel varlıkları belirledi, bir kültürel miras haritası oluşturdu. AB Türkiye Bakanlığı, Açık Toplum ve Chrest Vakfı’nın da desteklediği projede basılı kaynaklar ve arşivler taranarak; kilise, sinagog, manastır, okul, hastane ve mezarlık gibi yaklaşık 10 bin somut yapı tespit edildi.

Araştırmaya göre, 401 yapı ile en çok Ermeni yapısı bulunan il Muş, 454 yapı ile en çok Rum yapısı bulunan il İzmir, 275 yapı ile en çok Süryani yapısı bulunan il Hakkarı ve 154 yapı ile en çok Yahudi yapısı bulunan il İstanbul oldu.

Korunması gereken varlıkların farkındalığını arttırma amacı taşıyan haritada, kültürel varlıklar konumları belirtilerek işaretleniyor. Bu somut varlıklar, barındırdıkları işaretli yapı yoğunluğuna göre renklendirilmiş bölgesel dağılımlarından ya da arama butonu üzerinden görülebilir. Harita ayrıca katkıda bulun başlığı altında yeni bir yapı öner ve bilgi düzenleme bağlantılarıyla kullanıcıların önerilerine de açık.

Araştırmaların devam edeceği Anadolu Kültürel Mirası projesinin kültürel varlık envanterine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.