AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

Ülkendeki İklim Değişikliğine Göre Kendi Planını Yap

Ülkendeki İklim Değişikliğine Göre Kendi Planını Yap

Son zamanlarda geliştirilen Climate Explorer  uygulaması sayesinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her ilin birkaç küçük tuş darbesiyle iklim tahminlerine ulaşmasının kolay bir yolu var.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin son güncellemesi olan Climate Explorer içerisinde indirilebilir haritalar, grafikler ve gözlemlenebilen veri tabloları bulunduruyor. Bu program 1950 yılı hava olaylarından başlayıp 2100 yılına kadar öngörülen sıcaklık, yağış ve iklimle alakalı değişiklikleri sunuyor.

AB Climate Resilience Toolkit (İklim’de Esneklik Araç Takımı) iş birliğiyle oluşturulan Climate Explorer, topluluk liderlerine, işletme sahiplerine, belediye planlayıcılarına ve kaynak yönetimcilere gelecek 10 yılda çevre koşulları nasıl değişecek anlamalarına yardım edecek.

Climate Explorer İklim Kiti

Climate Explorer kullanıcılarının haritaları, tarihsel grafikleri ve il bazında değişen iklim tahminlerini keşfetmelerine yardımcı olur.

climate explorer

Climate Explorer tahminleri,  2100 yılının sonuna doğru ısı tutan gazların bolluğunun Dünya atmosferinde nasıl değişiklikler yapacağını tarif eden  iki küresel iklim modeli senaryosuna dayanıyor. Bu araç hava sıcaklığının 35 derecenin üzerinde olduğu günlerin sayısını,  şiddetli yağmurlu ve aşırı sıcak ve soğuk geçecek günlerin sayısı gibi tahminler sağlıyor.

Climate Explorer, iklim koşullarının gelecek 10 yılda nasıl değişeceğini görselleştiriyor ve bu durum kullanıcıların iklimde meydana gelen hızlı değişimler karşısında hazırlıklı olmalarını ve olası iklim değişikliği felaketi durumlarına karşı daha sağlam durmalarına olanak sağlıyor.

Climate Resilience Toolkit İçin Ek Geliştirmeler:

Mobil cihazlarda daha iyi ve daha basit çalışmasını sağlayan arayüz yeniden tasarlandı,

İl ve belediye iklim tahminleri, adaptasyon planları ve bilimsel raporların yer aldığı yeni raporlar sekmesi eklendi,

Bir direnç planlama durumunda toplulukların ve işletmelerin hangi iklim araç gereçlerini ve nasıl kullanacaklarına rehberlik eden Steps to Resilience (Direnç Adımları) kılavuzu ve elektronik tablolar yeniden düzenlendi.

ABD Küresel İklim Değişim Araştırma Programı  takım lideri Fred Lipschultz Climate Explorer’ı ilkimle alakalı riskleri ve fırsatları yönetmek için topluluklardan ve işletmelerden gelen istekler doğrultusunda güncellediklerini söyledi.

Amerika İklim Direnç Araç Takımı ve Climate Explorer programları Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yönetiliyor ve Ulusal Çevresel Bilgi Merkezi tarafından ev sahipliği yapılıyor.

ABD Küresel Değişim Araştırma Programı ve Başkan Obama’nın İklim Eylem Planı tarafından rehberlik edilen araç, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, Islah Bürosu, Çevresel Koruma Ajansı ve NASA tarafından kuruldu.