AnasayfaEkonomik KalkınmaEkoloji, İklim-Kırsal Kalkınma

UNEP Direktörü Achim Steiner Çin Ziyaretini Tamamladı

UNEP Direktörü Achim Steiner Çin Ziyaretini Tamamladı

12 Kasım 2015 tarihinde Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Direktörü Achim Steiner Çin’e yaptığı ziyareti bugün tamamladı.

Steiner, Çin’de yaptığı görüşmeler sırasında Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli, Çevre Bakanı Chen Jining, Bilim ve Teknoloji Bakanı Wan Gang ve Merkez Bankası Başkan Vekili Chen Yulu ile bilgi paylaşımında bulundu. Steiner ayrıca, Çin Çevre ve Kalkınma Uluslararası İşbirliği Konseyi (CCICED)’nin yıllık genel kuruluna da katılım gösterdi.

Kentsel Ekoloji ve Enerji Koruma Forumu’na da katılan Steiner, atölyeler sırasında kentsel yeşil ekonomi ve su ekolojisi üzerine yapılan sunumlara Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın “Pekin’deki Kirliliğin Kontrolü için İşbirliği” raporuyla katkı sağladı. Steiner yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2030 öncesi Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve İklim Değişikliği için Paris Anlaşması öncesindeki bu yıl, tarihte çok büyük bir mihenk taşı olacağa benziyor. CCICED içerisinde bulunmak ve  Çin’in yeşil dönüşüm ve  küresel ajandası için yaptığı çalışmalara katkı koyabilmek benim için büyük bir onurdur.”

UNEP Direktörü, Başbakan Yardımcısı, Bakanlar ve Başkanvekiliyle yaptığı görüşmelerde, Çin’in UNEP ile devam etmekte olan işbirliğinden memnun olduğunu dile getirdi. Çin önümüzdeki 5 yıl içerisinde güçlü hedefler ve ortaklıklar ile ekolojik uygarlık yolunda büyük adımlar atmayı da planlıyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında Güney-Güney işbirliği mekanizması ve “One Belt, One Road” stratejisi de bu hedeflere birer örnek teşkil ediyor. One Belt, One Road stratejisine göre; Çin, üretim kapasitesini verimli kullanmak için Avrupa ve Asya arasında temaslarını arttırmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra Çin, geçtiğimiz dönemde gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliği için yaptığı 3 milyar dolarlık yardımla bölgedeki finansal gelişiminin de gözle görülür bir örneğini oluşturuyor.