AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaKültür - Sanat

#Unite4Heritage Tarihi 3D ile Tekrar Yazıyor

#Unite4Heritage Tarihi 3D ile Tekrar Yazıyor

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Orta Doğu bölgesinde yaşanmakta olan kriz ve savaş durumu bölgede bulunan birçok tarihsel yapıt ve kültürel motifi etkiledi. Birçoğu yok edildi; süreç içersinde bölgede yaşayan halk kültürel ve sosyal olarak tarihle olan bağlarının zarar görmesi sebebiyle gelecek nesiller ile olan ilişkilerinde de kayıp bir tarih ve kültür etkisi yarattı.

İlk olarak “Project Mosul” olarak başlatılan süreç UNESCO işbirliği ile #Unite4Heritage tarafından ele alındı ve bugünkü halini aldı. Proje kapsamında çatışmalar ve savaşlar sonucunda yok olan tarihsel yapıtların dijital ortamda yeniden yaratılması amaçlandı. Proje sayesinde birçok tarihi eser bu şekilde gelecek nesiller ile paylaşılarak gelecek ve geçmiş arasındaki o hayati bağın kurulmasında yardımcı rol alabilecek.

Unite4Heritage dünyanın her yerinden bu konuda çalışmak isteyenlerin katkılarını bekliyor. Gönüllülerin online ortamda iş akışlarını paylaşabilecekleri arkeolojik veve el yapımı objeleri fotogrametri kullanarak aktarılabilecekleri web tabanlı bir platform, halka açık bir veri tabanı ile tarihi yansıtmaya çalışıyor.

Şu ana kadar yapılan çalışmaların 3 boyutlu modellerini New York Sanat ve Tasarım Müzesinde görmek mümkün.

Uygulamanın websitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.