Anasayfaİnsani YardımGıda

WhatsApp, açlık sınırındaki Somalili ailelere umut oldu

WhatsApp, açlık sınırındaki Somalili ailelere umut oldu

Dünya’nın en çok kullanılan mesajlaşma ve arama uygulaması olan WhatsApp, Somali’de yaşanan açlık krizi karşısında yerli halka yardım etmek için  harekete geçti. Sosyal medya ağı, açlık ve kuraklıkla mücadele eden Somali halkını bu zorlu koşullarda destek ve bağış toplamak için WhatsApp’ı kullanmaya yöneltiyor.

Günden güne daha da ciddi boyutlara ulaşan kıtlık yüzünden Somali halkı, hükümetten ve uluslararası örgütlerden yardım istemenin yanı sıra, başka ülkelerde yaşayan Somali vatandaşlarına da yardım çağrısında bulunuyor.

En yaygın kullanılan uygulama olan WhatsApp üzerinden kurulan gruplar başlangıçta az kişi tarafından bilinirken insanların birbirlerini eklemesiyle büyük bir yardım ağına dönüştü. Özellikle farklı ülkelerde yaşayan Somali vatandaşlarından oluşan gruplar aracılığıyla bir ailenin tahmini aylık ihtiyacı belirlendikten sonra bu miktarı karşılayabilecek sponsorlara ulaşılıyor. Farklı ülkelerde yer alan vatandaşların gönderdikleri paralar güvenli bir hesapta toplanıyor ve güvenlik açısından paraların makbuzları gönderen kişilere WhatsApp üzerinden resim çekilerek atılıyor.

WhatsApp-Image-20160428

Genelde 5 kişilik bir ekipten oluşan gruplarda toplanan paralarla pirinç, süt tozu ve su gibi temel ihtiyaçlar satın alınıyor. Uluslararası bir yardım ajansı için çalışan Jamal Abdi Sarman, başlangıçta insanların kıtlıkla başa çıkmak için kendi imkanlarını kullandıklarını ama bunun çok zor bir hal aldığını belirtiyor.

Başlangıçta bir kişi tarafından organize edilen WhatsApp gruplarının zamanla insanların gruba bir başkasını eklemesiyle kar topu gibi büyüdüğünü ifade eden Sarman, bu formül sayesinde herkesin kendi grubunda yer alan insanlar için çözümler bulmaya çalıştığını ve birbirini tanımanın yardım bulmada çabalama konusunda daha etkili olduğunu vurguluyor.

Genişleyen bu ağda yer alan kişiler özellikle Somali diasporası içinde yer alan insanlardan oluşuyor. Örneğin, Kanada’dan 45 bin kişinin etnik kökeni Somali’ye dayanıyor ve Amerika’nın Minnesota eyaletinden on binlerce kişi bu topluluklar içinde yer tutuyor.

İnsani yardım örgütleri yine de tüm dünyayı 6.2 milyon Somalilinin kıtlıkla mücadeleye maruz kalacağı konusunda uyarıyor. Somali Dışişleri Bakanı Saad Ali Shire, acil olarak gıda, su ve sağlık ihtiyaçlarının karşılamaması durumunda gelecek 3 hafta içerisinde son derece vahim bir duruma düşüleceğini vurguladı.

Dünyanın her tarafından Somaliler, WhatsApp grupları gibi girişimlerin yanı sıra daha geleneksel yollarla da birbirlerine yardımcı olmaya çalışıyor. Kuraklığın üçüncü yılında az da olsa mahsül elde edebilen çiftçiler daha fazla kuraklık yaşanan bölgelere yardımda bulunuyor.

İnsani yardım kuruluşlarının ve tüm bu küçük çabalarının yanında WhatsApp uygulamasının faydaları Somali halkı için yadsınamaz şekilde önem arz ediyor.

Kaynak