AnasayfaTeknoloji ve Kalkınmaİnovasyon

Yapay Zeka İle Enerji Tasarrufu

Yapay Zeka İle Enerji Tasarrufu

Google 2014 yılında satın aldığı bir yapay zeka şirketi olan DeepMind’ı enerji tesarrufu için kullanmaya başladı.

Kendi kendine öğrenebilen bir mekanizmaya sahip olan DeepMind, Google’ın enerji tüketimini azaltmak için yapılan uygulamada %15 oranında iyileştirme sağlayarak inanılmaz bir başarıya imza attı.

Bilgi işlem merkezlerinin karbondiyoksit emisyonu, küresel sera gazı salınımının yüzde ikisini oluşturuyor ve Google’ın data merkezi çok büyük bir bilgi işlem merkezlerinden oluşuyor. İşte bu fazla enerji harcamalarına engel olmak için Google, DeepMind’ı kullanarak data merkezlerindeki makinelerin ve bilgisayarların daha az enerji harcayabileceği bir mekanizmayı geliştirdi.

Veri merkezlerinde yaklaşık 120 farklı değişkeni kontrol eden DeepMind, fanlar, soğutma sistemleri ve hatta pencereleri bile bir kontrol sistemine dahil ederek büyük oranda enerji tasarrufu sağlamayı başarmış.

Yapay zeka teknolojisi, her zaman robot dünyası için düşünülüyor olsa da şu anda farkında bile olmadığımız bir çok büyük değişimi getirecek önemli bir teknoloji. Sanayi devrimi sırasında yapay zekanın dev iş makinalarına, enerji ihtiyaçlarına ve insan gücüne desteği hayal ettiğimizin çok ötesinde olacak.

DeepMind’ın maliyet açısından çok büyük bir tasarruf olduğunu ve buna ek olarak çevre için de çok büyük bir fayda olduğu belirtilirken, yapay zeka teknolojisi bu yıl sonuna kadar tüm Google bilgi işlem merkezlerinde devreye sokulacak.