AnasayfaDeğerler

Yarına Umut Olan İki Arkadaş

Yarına Umut Olan İki Arkadaş

Yarına umut olan iki arkadaş Çocukluk arkadaşları Berin Yıldırım ve Simay Salı, birlikte okul yaptırma hayaliyle büyüdüler. Henüz bu hayallerini gerçekleştiremediler ama 2014’te üniversitedeyken kurdukları Yarına Umut Ol ile bu yolda adım adım ilerliyorlar. Köy okullarına ihtiyaca göre projeler üreterek eğitimdeki fırsat eşitsizliğini azaltmayı ve çocukların yeteneklerini keşfetmesini sağlamayı amaçlayan Yarına Umut Ol’un şu anda 8 üyesi ve destekçisi üniversite öğrencileri var. Yıldırım ve Salı’nın ilk durağı Diyarbakır Çınar Alabaş Köyü oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Bürosu’nun hibe desteği ile bu köyde 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı kutlayarak spor festivali düzenlediler. Futbol sahası kurdular ve köy okuluna çeşitli spor ekipmanları sağladılar. Öğretmenlerin desteğiyle diğer köylerle iletişime geçerek köyler arası futbol ve voleybol turnuvaları düzenlediler. Oyunlar oynatıp yarışmalar düzenleyerek çocuklara 23 Nisan’da çocuk olduklarını hatırlattılar. Boyner Holding çalışanlarının desteğini alarak, okulda 1000 kitaplık bir kütüphane kurulmasını da sağladılar. TÜBİTAK’tan aldıkları hibe ile Muş Malazgirt Nurettin Okulu’nda önce çocuklara hayatlarını kolaylaştıracak bir icat yapabilmeleri için gerekli olan malzemeleri sağladılar. Ardından icatlarını sunabilecekleri bir Bilim Şenliği düzenleyerek çocukların buluşlarını yorumladılar. Çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlayan bu projede kazananları ‘Geleceğin Mucidi’ diye adlandırıp ödüllendiler. En önemlisi, okuldaki atıl bir binaya tadilat yaptırarak kütüphane ve küçük bir fen laboratuarı kurdular. Trabzon’da Araklı Köyü Kestanelik Okulu’nda, Okuoku.com’un sponsorluğu ile hayatında hiç sinemaya gitmemiş çocuklar için bir sinema sınıfı kurdular. Profesyonel bir fotoğrafçı ile anlaşarak çocuklara fotoğraf atölyesi düzenlediler. Aynı zamanda TAB Gıda’nın sponsorluğu ile eski kullanılmayan kütüphane yenilenerek çocukların severek vakit geçireceği bir ortam yaratıldı.

FEN LABORATUARI ÇOCUKLARIN BİLİME MERAKINI ARTIRDI

Sanat alanında yetenekli olan öğrencileri takip etmek ve ileride destek olmak için de yola çıkmışlardı. Tekirdağ Erikli İlköğretim Okulu’nda Trendyol ile işbirliği yaparak 23 Nisan şenliği düzenlediler. Hep beraber parmak boyalarıyla tişört boyadılar. Çocukların kendileri ile ilgilenildiğini görmesi sanata dair motivasyonlarını ve özgüvenlerini arttırdı.

Tekirdağ’dan sonraki durak Samsun’du. Bu kez öğrenciler onları çağırmıştı. Okulun sanat yarışmalarında ödülleri vardı. Bu okulda çocuklar, duvar sanatçısı Fatih Küçükile beraber duvar boyamayı öğrendi.

Samsun’u 2017’de Malatya izledi. Proje, Yeniköy İlk ve Ortaokulu’nda Yaratıcı Yazarlık Atölyesi ile devam etti. Okul, sosyal medya aracılığı ile kitap isteğinde bulunmuştu;

daha sonra çocukların okumaya çok hevesli oldukları ama okulda kütüphaneleri olmadığı anlaşıldı. İki arkadaş, bu güzel okula kütüphane kurabilmek için sosyal medyadan kampanya başlattılar. Kütüphane, imece usulü birbirinden farklı 5 kişinin desteğiyle kuruldu. Kimi masa, sandalye, kimi raf, kimi ise satranç takımı aldı. Böylece rengârenk puflar, masa, sandalye, kitap ve satranç takımıyla çocukların zevkle kitap okuyabileceği bir sınıf oldu.

Kütüphane kurmakla yetinmeyip çocukların üretmesini sağlamak için hem hikaye yarışması düzenlediler hem de Bilgi Üniversitesi’nden Atanur Memiş’in katılımıyla çocuklarla Yaratıcı Yazarlık atölyesi düzenlediler.

Yine geçtiğimiz yıl, Yarının Mucitleri Bilim Şenliği’ni Borusan Arge sponsorluğunda, Manisa Soma’da gerçekleştirdiler. Aylar öncesinden çalışmaya başladılar ve okulun kullanılmayan bir bölümünü fen laboratuarı haline getirdiler. Bir de bilim yarışması düzenlediler. Yarının Mucitleri Bilim Şenliği’nde oyunlar oynandı, laboratuarın açılışı yapıldı ve çocukların deneyleri ödüllendirildi.

Okulda laboratuar kurulduktan sonra çocuklar fen derslerine daha çok çalışıp gelmeye başladılar ve boş zamanlarında deneylerin üzerine düşünüp öğretmenlerine sorular sordular.

Amaç, Soma’da ‘arka mahalle’ diye anılan bu okula yatırım yaparak, çocukların yeteneklerini keşfetmelerine vesile olabilmek ve onlara maden işçiliğinden başka iş kolları olduğunu göstermekti.

2018’de proje Mardin Karalanı İlk ve Ortaokul Çocuk Festivali ile devam etti. Resim atölyesi, satranç turnuvası, masa tenisi ve oyunla dolu bir gün geçirdiler.

SIRADA, ÇOCUKLARI İSTANBUL’A GETİRMEK VAR

2017 sonunda dernekleştiler ve Yarına Umut Ol Derneği adını aldılar.

Dernekleştikten sonra değişen pek bir şey olmadı; yine sponsor ve hibe bulup projeler düzenliyor, kütüphaneler kuruyor, sosyal medyada kampanyalarla ihtiyaç

sahibi okulları yardımseverlerle buluşturmaya devam ediyorlar. Tek fark, artık para yardımı alabildikleri için hesaplarında biriken parayla birkaç okula büyük projeler düzenleyebilecekler.

“Eğer yeterli bütçeye sahip olursak, hayatında hiç köyden dışarı çıkmamış, derslerinde başarılı çocukları İstanbul’a getirerek burada bir kültür-sanat turu düzenlemeyi istiyoruz. Şehir yaşamına tanık olan, özellikle sanatsal ve sporsal aktivitelere katılan çocukların ileride bunları köylerinde yapacaklarına inanıyoruz” diyorlar.

Dernek olduktan ilk iş birliğini Herşey Aşk’tan markasıyla yaptılar. ‘Eşitlik Bilekliği’ koleksiyonu ile eğitimde fırsat eşitliğine dikkat çekerek hem sosyal farkındalık yaratmak istediler hem de gelirin tümünü köy çocuklarının eğitimi için kullandılar. Bu yıl gerçekleşecek iki projeleri daha var. 11 Mayıs’ta Erzurum Karaçoban’da Spor Şenliği düzenleyecekler. BenzinLitre uygulaması sponsorluğunda Erzurum İsmet İnönü Okulu’na ufak bir halı saha yaptırıp spor turnuvası gerçekleştirecekler. Ufak da bir bilgisayar sınıfı kurmayı planlıyorlar.

Mayıs sonunda ise Aydın’da bir okulda Borusan sponsorluğunda bilgisayar sınıfı kurulacak BenzinLitre yazılımcıları tarafından kodlama eğitimi verilecek.

İki çocukluk arkadaşı, Türkiye’nin dezavantajlı çocuklarına yardım etmek için amatör bir ruhla çıktıkları yolculuğu aynı tutkuyla ve yanlarına başka yol arkadaşları da alarak, kalabalıklaşarak sürdürüyorlar.

Yolları açık olsun.

Kaynak