AnasayfaAfetlerKentler ve Yerel Kalkınma

Yüksek Binaların Envanteri Çıkarıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi çalıştayı 25 Aralık 2015 tarihinde düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştay kapsamında Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı’ndan akademisyenlerin yer aldığı ekip, Türkiye’deki Yüksek Katlı Binaların Dağılımları ve Yapısal Özellikleri adlı envanter çalışması da dinleyicilerle paylaşıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet yaptığı konuşmada, katılımcı ve çevre dostu şehirlerin gelişiminin önemine değindi. Ayrıca 2023 Şehirleşme vizyonu içerisinde kamu ve üniversite işbirliğinin de altını çizdi.

Çalıştay kapsamında farklı akademisyenler tarafından yapılan sunumlara göre, Türkiye 100 metre üzerindeki binalar sıralamasında dünyada 16. sırada bulunuyor. Bunun yanı sıra, İstanbul yüksek katlı binalar (20 kat ve üzerindeki) sıralamasında dünyada 25. sırada yerini alırken, Ankara’nın 60. sırada olduğu belirtildi.

Sunumlarda öne çıkan bir başka tartışma konusu ise yüksek binaların yapımında karşılaşılan yönetmelik eksiklikleri olduğu gerçeğiydi. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bir grup akademisyen tarafından Türkiye’deki yüksek binaların deprem altındaki performansları ve hasar tespitleri mevzuatının dünya ile karşılaştırma çalışması gerçekleştiriliyor. Buna ek olarak, bu çalışmanın bir de mobil uygulaması da bulunuyor.