AnasayfaEkolojiSürdürülebilir Kalkınma

CDP Türkiye 14. İklim Değişikliği ve Doğa Konferansı’nda İklim Değişikliği ve Su Raporu 2023 Yayınlandı

CDP Türkiye 14. İklim Değişikliği ve Doğa Konferansı’nda İklim Değişikliği ve Su Raporu 2023 Yayınlandı

CDP’nin 2023 yılı Türkiye Sonuçları, 21 Mayıs 2024 Salı günü, CDP Türkiye 14. İklim Değişikliği ve Doğa Konferansı, 2023 Sonuçları ve Ödül Töreni ile açıklandı ve İklim Değişikliği & Su Programı 2023 Türkiye Sonuçları Raporu kamuoyu ile paylaşıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Garanti BBVA Sürdürülebilirlik Yöneticisi Seray İmer, gerçekleştirdi. Konferansın ana konuşmacısı olan EFRAG Sürdürülebilirlik Raporlama Kurulu Başkanı Patrick de Cambourg AB regülasyonları perspektifinden sürdürülebilirlik raporlamasının gelişim ve dönüşümünü aktardı. Konferansın bir diğer konuşmacısı CDP Avrupa’dan Sorumlu Raporlama Başkanı Ariane Coulombe ise CDP’de Yeni Dönem konusundaki yaklaşım ve hedefleri dile getirdi. Akabinde CDP Türkiye Ülke Programları Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş, CDP İklim Değişikliği & Su Programı 2023 Türkiye Raporu’nun sonuçlarını açıkladı.

“İklim Raporlamasindan Doğa Raporlamasina Geçiş” Paneli

Panelin moderatörlüğünü SU CGFT Direktörü Ata Can Bertay yaptı. Panele; CDP Doğa Standartları Lideri Nicole Hardiman, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi Doğa Ekibi Kıdemli Müdürü Verena Kraus ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve IPBES Dönüştürücü Değişim Değerlendirme Raporu Baş Yazarı Sevil Acar konuşmacı olarak katıldı.

Ödül Töreni

CDP Global A Liderleri olan şirketlerin CEO’larının mesajlarını içeren video gösteriminden sonra ödül töreninin açılışını Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu – KGK Başkanı Hasan Özçelik yaptı.

İklim Değişikliği ve Su Güvenliği Programı kapsamında CDP Global A Listesi’ne girmeyi başaran Aydem Yenilenebilir Enerji’nin ödülünü Sn. CEM CELEBI,PhD, Brisa’nın ödülünü Sn. Aylin Erdil Alpsan, Mavi‘nin ödülünü Sn. Gülizar Güven, Migros-Gruppe‘un ödülünü Sn. Ahu Başkut Alyanak, Yapı Kredi‘nin ödülünü Sn. Arda Öztaşkın teslim aldı.

CDP 2023 Global İklim Liderinden Abdi İbrahim’in ödülünü Sn. M. Oğuzcan Bülbül, Ph.D., ADM Elektrik’in ödülünü Sn. Murat CAN, Aydem Elektrik’in ödülünü Sn. Vijdan Önen, ELSAN’ın ödülünü Sn. Mehmet Akif Gul, GDZ Elektrik’in ödülünü Sn. Enes Ercanlı, Gediz Elektrik’in ödülünü Sn. Mustafa İren, QNB Finansbank’ın ödülünü Sn. Sinem Ayvalıoğlu, Sabancı Holding’in ödülünü Sn. Cenk Alper, Şekerbank’ın ödülünü Sn. Tuba Kara Albek, İş Bankası’nın ödülünü Sn. İzlem Erdem, TEMSA’nın ödülünü Sn. Tolga Kaan Doğancıoğlu, Turkcell’in ödülünü Sn. Umut Kirmit teslim aldı.

CDP 2023 Global Su Liderlerinden CarrefourSA‘nın ödülünü Sn. Bahar Tura, Coca-Cola İçecek‘in ödülünü Sn. Aylin Dal, Enerjisa’nın ödülünü Sn. Ebru Taşcıoğlu, Park Cam’ın ödülünü Sn. Ergin Öz, Halkbank’ın ödülünü ise Sn. Miraç Taş teslim aldı.

Etkinliğin kapanış konuşmalarını ise CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Ata Can Bertay gerçekleştirdi.

CDP Türkiye İklim değişikliği ve Su Güvenliği 2023 Raporu ve diğer materyallere ulaşmak için; https://bitly.cx/mNG

CDP Türkiye’nin 2023 yılına ait analizlerini ve bulgularını içeren “İklim Değişikliği & Su Programı 2023 Türkiye Sonuçları Raporu” yayınlandı

Türkiye sonuçlarına göre, 2023 yılında, CDP’nin üç temel programı olan iklim değişikliği, su güvenliği ve ormansızlaşma kapsamında çevresel verilerini açıklayan şirketlerin oranında yüzde 36’lık bir artış görüldü ve raporlama yapan şirket sayısı 116’ya ulaştı.

 Biyoçeşitlilik ve Plastikler Türkiye’deki Şirketlerin Gündeminde

Açıklanan sonuçlara göre, Türkiye’den raporlama yapan şirketlerin emisyon verilerinde olumlu yönde bir iyileşme trendi görüldü. Geçen yıla göre emisyonlarında mutlak bir artış raporlayan şirketlerin oranı yüzde 25’e düştü ve önceki yıl raporlanan yüzde 51’lik orana kıyasla önemli ölçüde ilerleme kaydedildi. Ayrıca, şirketlerin yüzde 53’ü emisyonlarında azaltım olduğunu raporlamış ve bir önceki yıl azaltım raporlayan şirketlerin sayısını neredeyse ikiye katlandı.

Şirketlerin yüzde 93’ü iklim kaynaklı potansiyel fırsatları belirlemiş durumda; ancak, iklimle alakalı tanımlanan toplam risk miktarı (811), raporlanan fırsatların (251) 3 katından fazla. Bu durum, Türkiye’de iklimle ilgili risk ve fırsat algısının arasında önemli bir fark olduğunu ortaya koyuyor.

Şirketlerin yüzde 65’i, biyoçeşitlilik konusunu yönetim kurulu düzeyinde ele almış ve/veya şirket içinde biyoçeşitlilikle ilgili konuları ele alması için üst düzey bir yönetici atamıştır. Ayrıca, şirketlerin yüzde 54’ü, biyoçeşitliliği korumayı amaçlayan girişimleri açıkça desteklemiş ve/veya bu kapsamında halka açık bir taahhütte bulunmuş durumda.

Şirketlerin yüzde 66’sı plastikle ilgili hedefler belirledi ve bu hedeflerin çoğu plastik ambalaj ve atık yönetimine odaklanıyor. Raporlanan hedef metrikleri arasında en yaygın olarak, tek kullanımlık plastik ürünlerin ortadan kaldırılması (yüzde 21) ve kullanılan ve/veya üretilen plastik ambalajın toplam ağırlığının azaltılması (yüzde 16) metrikleri yer alıyor.

Raporu okumak için; https://lnkd.in/e8y7CTUv

Raporun ana bulgularına ulaşmak için; https://lnkd.in/dgSw7tsR

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: