AnasayfaGenel

Guterres’den Suriye’deki taraflara ateşkes çağrısı

Guterres’den Suriye’deki taraflara ateşkes çağrısı

Suriye’deki savaş yedinci yılına girerken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ülkede barışın hem Suriye halkı hem de dünya için ahlaki ve siyasi bir gereklilik olduğunu söyledi. Guterres Suriye’deki taraflara ateşkesi tam anlamıyla desteklemeye ve yardımların ulaştırılması için erişimi sağlamaya ve BM himayesinde yapılan barış görüşmelerini desteklemeye çağırdı.

Guterres “Altı yıldır Suriye halkı zamanımızın en korkunç ihtilafının kurbanı oldular” ifadesini kullandı. Suriye’de savaş 2011 yılında halkın sokaklarda yaptığı protesto gösterileri ve onların bastırılmasıyla başlamıştı.

Guterres yayınladığı açıklamada Suriye’deki taraflara iki çağrı yaptı. Birinci çağrıyı Rusya, Türkiye ve İran’ın girişimleriyle 30 Aralık 2016 tarihinde Astana’da yapılan ateşkesin korunması, daha da güçlendirilmesi ve herhangi bir engel veya kısıtlama olmadan Suriye’de yardıma ihtiyacı olan herkese erişilmesi oluşturdu.

Guterres ikinci olarak ise Suriye’deki tarafları farklılıklarını geride bırakıp bu savaşa bir son vermek için birlikte çalışmaya Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı ve Suriye’de barış için bir yol haritası çizen kararı da dahil olmak üzere Güvenlik Konseyi kararları ve Cenevre Bildirgesini temel alan Cenevre barış görüşmelerine katkıda bulunmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura geçen hafta yaptığı açıklamada Suriye barış görüşmelerinin 23 Mart’ta başlamasını umduğunu söylemişti.

Guterres “Suriye’de barış hem Suriye halkı hem de Dünya için ahlaki ve siyasi bir gerekliliktir – artık bekletilemeyecek bir gereklilik” ifadelerini kullandı.

kaynak.