AnasayfaEkolojiAfetler

İklim Değişikliği ve Afet Önlemleri Genelgesi Yayımlandı!

İklim Değişikliği ve Afet Önlemleri Genelgesi Yayımlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğine bağlı yaşanan afetlere karşı acil bir şekilde önlem alınması adına 81 ilin valiliklerine ve tüm belediyelere genelge gönderdi.

“İklim Değişikliği ve Afet Önlemleri” konulu genelge ile yerel yönetimlerden, afetlere karşı önlem alınması istendi. Genelgeye göre son yıllarda küresel iklim değişikliğine bağlı yaşanan afetlerin sayısında ve şiddetinde artışlar yaşandı. Özellikle sel ve taşkın gibi durumlar çok sayıda mal ve can kaybına sebep oldu. Bu nedenle, hayata geçirilecek önlemlerle ilgili çalışmalar 14 maddede sıralandı.

Sel suları için şehir merkezlerinde belirli noktalarda suların birikmesini sağlayacak havzalar oluşturulacak. Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama yapılacak. Bu alanlardaki risk unsuru yapılar tespit edilecek. Dere yataklarında biriken molozlar ve topraklar temizlenecek. Su akışını kesmeyecek şekilde köprü ve menfez çalışmaları yapılacak. Deniz kenarındaki şehirler için ise özel önlemler alınacak; sel sularının denize doğru akışını yavaşlatacak yapılar tadilata girecek ya da kaldırılacak. Bunlara ek olarak, afetlere karşı erken uyarı mekanizmaları geliştirilecek. Afete maruz kalmış alanlardaki vatandaşların tekrar afet bölgelerine dönmemesi için gerekli teşvik ve bilgi verilecek.

Genelgede, “Ayrıca, konuyla ilgili mevzuat uyarınca görev tevdi edilmiş diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da her türlü teknik, eğitim, personel ve koordinasyon desteğinin talep edilmesinin, bunun dışında anılan kurumlar ve yerel yönetimlerin eş güdüm içinde çalışmalarını yürütmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.” ifadesine yer verildi.

Kaynak