AnasayfaTeknolojiYenilenebilir Enerji

İlk kez bir yolcu uçağı hardal tohumundan yapılan yakıtla uçtu

İlk kez bir yolcu uçağı hardal tohumundan yapılan yakıtla uçtu

Avustralya’da ilk kez bir yolcu uçağı hardal yağından yapılan yakıtla uçtu.

2017 yılındaki tahmini verilere göre hava yolculuğu karbondioksit salımlarının yüzde 2.5’ini temsil ediyor.

Avustralya’nın Qantas Havayolları’na ait Boeing Dreamliner 787-9 modeli yolcu uçağı hardal tohumlarından elde edilen biyo yakıtla ilk uluslararası uçuşunu gerçekleştirdi.

Uçak Los Angeles ile Melbourne arasındaki 15 saatlik uçuşu hardal yağından yapılan biyo yakıtla gerçekleştirdi. Uçağın kullandığı biyo yakıt sayesinde karbon salımları söz konusu yolculukta eskiye oranla yüzde 7 azaldı.

Verilere göre uçakta kullanılan harmanlanmış yakıtta yüzde 10 oranında hardal tohumunun endüstriyel türü “brassica carinata” bulunuyordu.

Brassica carinata nadasa bırakılmış mahsül olarak kullanılabiliyor.

Sydney Üniversitesi’nden tarım uzmanı Daniel Tan, hardal tohumunun çiftçiler için de sürdürülebilir bir yakıt olabileceğini söyledi.

Tan “Mahsülü aldıktan bir gün sonra kendi depolarında yağını çıkarıp traktörlerinde kullanabilirler. Hem yetiştirmek hem de çiftçilerin kullanması için uygun. Eğer her yıl buğday yetiştirirlerse bu toprak için iyi olmaz. Buğday mahsülleri arasında her iki ya da üç yılda bir hardal yetiştirip, yağını çıkarıp onu da uçak yakıtı olarak satabilirler” dedi.

Kaynak