AnasayfaEkoloji, İklim-Kırsal KalkınmaKarbon Piyasaları

İngiltere, karbon yakalama ve depolama teknolojisine yeşil ışık yakıyor!

İngiltere, karbon yakalama ve depolama teknolojisine yeşil ışık yakıyor!

Parlamento’da alınan kararlara göre Birleşik Krallık’taki ülkeler karbon yakalama teknolojisine geçmediği müddetçe ağır sanayilerinin birçoğu kapanma tehlikesi ile yüz yüze gelecek.

İşletme, Enerji ve Endüstriyel Strateji Komitesi, iklim değişikliği hedeflerini yakalamak ve bazı bölgelerdeki verimlilik artışını desteklemek adına karbon yakalama ve depolama teknolojisine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Komite, teknoloji harekete geçirilmez ise iklim değişikliği hedeflerinin maliyetinin iki katına çıkabileceğini belirtti. Ayrıca komite üyeleri, hükûmetin destek vermek ve mali açılardan kolaylık sağlamak gibi bazı konularda açık olmadığını belirtti. Karbon yakalama ve depolama çalışmaları, ilk olarak 2007 yılında başlatılmıştı. 2009 yılından beri ise dört farklı çalışmaya destek sözü verildi. İlk çalışma, 2011 yılında kabul edilen 1 milyar sterlin bütçenin finanse edilemediğinden dolayı iptal edilmişti. Bir diğer çalışma ise 2012 yılında başlatılmıştı ancak o da 2016 yılında mali endişeler nedeniyle iptal edilmişti.

Komite üyesi ve Redcar Labour Partisi Milletvekili Anna Turley: “İngiltere, dünyadaki karbon yakalama ve depolama endüstrilerinin geliştirilmesinde öncülük edebilir. Mevcut enerji bakanımız bu konuda fazlasıyla destekleyici, bu nedenle birçok cesaret verici gelişmeler yaşandı. Karbon yakalama endüstrisi yıllarca yanlış anlaşılmaların ve eksik politika desteklerinin kurbanı oldu. Şimdiki hükûmetin bu teknolojiye yeşil ışık yakması ve iç büyüme, iş fırsatlarını değerlendirme gibi konularda değerlendirmeler başlaması oldukça heyecan verici. Bu teknoloji, İngiltere’nin iklim değişikliği hedeflerine ulaşması ve net bir sıfır hedefe ulaşması için hayati önem taşıyor ancak gerçeğe dönüşebilmesi için hükûmetin desteği gerekiyor. Karbon yakalama ve depolama teknolojisi, karbonsuz bir ekonomi ve modern bir endüstri için kritik bir rol oynayacak.” ifadelerinde bulundu.

Enerji İngiltere’nin Genel Müdürü Lawrence Slade ise: “Enerji İngiltere, zaten konseyin bir üyesi ve pilot programları kullanıyor. Hükümet, karbon yakalama ve depolamaya verdiği önemi artırdı. Yapılacak olan önemli ve uzun vadeli yatırımları ortaya çıkarmak adına tam bir taahhüt gerekiyor. Bu teknoloji, gelecekteki enerji sisteminde önemli bir rol oynayacak.” konuya dair görüşlerini bu şekilde dile getirdi.

İskoç Muhafazakarlar ve Sendikacı Partisi Milletvekili David Duguid şunları söyledi: “İngiltere’nin bu teknolojiye el atmasını ve karbonsuzlaştırma hareketinin faydalarından yararlanması gerektiğine tamamen katılıyorum. Karbon salınımının azaltılmasına yardımcı olmak için büyük bir fırsat sunmasının yanı sıra ekonomimizin diğer bölümlerine de fayda sağlayacaktır.”

İşletme Departmanı sözcüsü ise şunları ekledi: “Komite, karbon yakalama ve depolamanın iklim hedeflerimizi yerine getirmede önemli bir rol oynayabileceğini biliyor. Bu nedenle endüstriyel stratejiler doğrultusunda bu yenilikçi teknolojiyi geliştirmek adına 50 milyon sterlinin üzerinde bir yatırım gerçekleştirmiştir. Bu teknolojinin kilit bir rol oynayacağı 2040 yılına kadar, karbonu endüstriyel kümeden tamamen çıkarma misyonumuz nedeniyle 170 milyon sterlin daha yatırım yapıyoruz. “Carbon Capture Action” planımız, İngiltere’deki ilk karbon yakalama ve depolama tesisini 2020’lerin ortasından başlatacak. Teknolojiyi bu denli ölçeklendirebilmemiz, iklim değişikliği ile mücadelenin üstesinden gelmeye hazır olduğumuzu gösteriyor.”

Kaynak